17 juli 2018

Klimaatbeheersing: met deze quick wins bespaar je geld én het milieu

Duurzaamheid loont. Niet alleen voor toekomstige generaties, maar ook voor bedrijven hier en nu. Een paar goedkope en eenvoudige ingrepen in de klimaatbeheersing van gebouwen kunnen al snel 25 tot 30 procent energie- én kostenbesparing opleveren.

“Een betere klimaatbeheersing levert je direct veel geld op”, zegt Manfred Boom, Engineer Warmtetechniek Utiliteit & Industrie van ENGIE Services. “Bedrijven en instellingen denken vaak dat er grote investeringen nodig zijn om de klimaatbeheersing van hun gebouwen duurzamer te maken. Niets is minder waar: door te meten, te analyseren en enkele eenvoudige ingrepen te doen, kun je veel CO2-uitstoot voorkomen én veel geld besparen.”

Goed afstellen

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 70 procent van de klimaatinstallaties in gebouwen niet goed functioneert. Energieverlies tot wel 30 procent is niet ongebruikelijk. De elektriciteit die hierdoor landelijk verspild wordt, staat gelijk aan maar liefst vijf keer de totale energieproductie van alle windmolens op zee in Nederland. Goed afgestelde klimaatinstallaties leiden niet alleen tot lager energieverbruik (en dus minder kosten), maar ook tot een beter en gezonder binnenklimaat, hogere arbeidsproductiviteit en meer personeelstevredenheid.

“Alles begint met monitoring van het energiegebruik”, zegt Manfred Boom, die momenteel werkt aan de herinrichting van de klimaatinstallatie van terminal 1 op Schiphol. “Meten is weten.” Wie de volgende stap naar beter energiebeheer zet, komt al snel uit op klimaatbeheersing, het vakgebied van Manfred Boom. “Hier valt vaak de meeste winst te behalen. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn.”

Aan de knoppen draaien

Voorbeelden te over, zegt Boom. “Laatst wilde een groot bedrijf meer koelcapaciteit voor zijn hoofdkantoor aanschaffen omdat het personeel klaagde over te hoge binnenkamertemperaturen. Maar toen we het energiegebruik goed analyseerden, bleek dat het gekoelde water te heet stond afgesteld. Door aan de knoppen te draaien, was het probleem opgelost.”

Vijf tips voor betere en zuinigere klimaatbeheersing

  1. Meten is weten. Zorg voor goede energiemonitoring met voldoende meetpunten voor temperatuur, flow en energie.
  2. Kijk wat er gebeurt. Kruip met een slimme techneut achter het gebouwbeheersysteem (GBS) en analyseer hoe je klimaatbeheersing écht functioneert. Spiegel dit aan het ontwerp: klopt het?
  3. Wees proactief. Vaak komen foute of suboptimale instellingen pas aan het licht als er klachten zijn over het binnenklimaat. Dat is zonde, want ook zonder die klachten en door proactief te handelen kun je geld en energie besparen.
  4. Inventariseer je quick wins. In 70 procent van de Nederlandse gebouwen functioneert de klimaatbeheersing suboptimaal. Met kleine aanpassingen kan al snel 25 tot 30 procent energie- en kostenbesparing gerealiseerd worden.
  5. Stel een energiebeheerplan op. Bespreek met een ervaren energieconsulent hoe je je klimaatbeheersing verder kunt optimaliseren. Zo voldoe je ook aan de strengere wet- en regelgeving rond energiebesparing.

Meer weten?

ENGIE publiceerde onlangs enkele whitepapers over efficiënt energiebeheer. Binnenkort verschijnt een nieuwe aflevering over klimaatbeheersing – stay tuned.

Dit nieuwsbericht wordt je aangeboden door