Åsa Bäcklin

De nieuwe fabriek van SSAB, LKAB en Vattenfall draait op waterstof in plaats van kolen.

3 september 2020

Zweden opent staalfabriek op waterstof

Een staalfabriek die draait op waterstof in plaats van kolen. Zweden heeft de primeur te pakken. Begin deze week opende daar een nieuwe proeffabriek van staalleverancier SSAB, ijzererts-producent LKAB en Vattenfall de deuren.

De productie van staal gebeurt normaal gesproken met ijzererts en zogeheten cokes, gemaakt uit steenkool. Dat is een proces waarbij veel CO2 vrijkomt. In de nieuwe fabriek in Lulea, tegen de grens van Finland, gebeurt dat op een veel duurzamere manier.

CO2-uitstoot terugdringen

De steenkolen zijn daar ingeruild voor waterstof, afkomstig uit duurzame bronnen waaronder waterkracht. Zweden heeft veel waterkrachtcentrales die een belangrijk deel van de duurzame energievoorziening voor hun rekening nemen.

Met de overstap van kolen naar waterstof denkt de Zweedse regering de CO2-uitstoot op termijn met 10% terug te kunnen brengen. Het land heeft de ambitie om over 20 jaar alleen nog maar duurzaam staal op de markt te kunnen brengen. Zweden kent een lange historie van staalproductie en dat is vooral te danken aan de enorme aanwezigheid van ijzererts in de bodem.