ANP

Windpark langs de A6 bij Lelystad.

21 november 2020

Zo duurzaam is je energieleverancier

Hoe duurzaam is de stroom die je thuis en op het werk krijgt nou echt? Elk jaar doen de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE daar onderzoek naar. Het blijkt dat een aanzienlijk deel van de stroomleveranciers in Nederland zich nog steeds groener voor doen dan ze daadwerkelijk zijn.

Voor de jaarlijkse Stroomranking beoordeelden de organisaties 54 stroomleveranciers op duurzaamheid door naar hun investeringen en inkoop en levering van stroom te kijken. Het gemiddelde rapportcijfer van leveranciers op de zakelijke markt is een 5,0. De consumentenleveranciers doen het beter, met een gemiddelde van 6,8.

Wel of geen greenwashing

Ongeveer tweederde van de energie-aanbieders krijgt een lager cijfer voor de stroom die ze inkopen dan voor de stroom die ze leveren aan hun klanten. Dat betekent dat de ingekochte stroom voornamelijk grijs is, aldus de initiatiefnemers van de Stroomranking. Vervolgens vergoenen de bedrijven die stroom met los bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO’s). Deze vorm van inkoop draagt nauwelijks bij aan toename van duurzame energieopwekking in Nederland. Maar leveranciers lijken zo wél heel duurzaam, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ staat. Dat is greenwashing, vinden de onderzoekers. De grootste verschillen tussen inkoop en levering zijn te zien bij Clean Energy, Energiedirect.nl, Essent, Woonenergie, Oxxio, United Consumers en Neosmart.

Transparantieplicht

Energieleveranciers zijn verplicht klanten met het stroometiket te informeren over hoe de elektriciteit die zij leveren is opgewekt. Maar die transparantieplicht geldt niet voor de ingekochte stroom. Hierdoor blijft onzichtbaar dat achter de certificaten soms vervuilende, grijze stroom schuilgaat. Consumenten kunnen op basis van de informatie die ze krijgen, niet bepalen of ze met een echt duurzaam bedrijf te maken hebben. Ze roepen daarom de politiek op om ook met een wettelijke transparantieplicht te komen voor ingekochte stroom.