21 september 2020

Wie heeft het grootste zonnepark?

Het grootste zonnepark van Nederland staat sinds deze week bij het Groningse dorp Vlagtwedde. Daar heeft netbeheerder Enexis een nieuw zonnepark aan het net gekoppeld dat maar liefst 350.000 zonnepanelen telt. 

Zonnepark Vlagtwedde troeft daarmee zonnepark Midden-Groningen van de troon. Dat werd in november 2019 opgeleverd, telt ruim 316.000 zonnepanelen en was daarmee bijna een jaar het grootste zonnepark van ons land. Maar het is de vraag hoe lang de Groningers nog in het bezit blijven van deze onofficiële titel. Er is namelijk alweer een nieuw project dat zich voor de ‘race’ heeft gemeld. In Dronten wordt gewerkt aan een zonnepark met meer dan 350.000 zonnepanelen. Nog niet in ontwikkeling, maar wel op de tekentafel ligt een project in het Noord-Hollandse Bergen. Daar is de gemeente bezig met een bestemmingsplan voor een zonneveld van meer dan 260 hectare groot.

Zonnepark Vlagtwedde

Het zonneveld Vlagtwedde in Groningen ligt op zo’n 120 hectare agrarische grond en telt zoals gezegd 350.000 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een totaal vermogen van bijna 110 megawattuur. Dit is genoeg om ruim 30.000 huishoudens te voorzien van stroom. Zo’n 100 hectaren worden ook daadwerkelijk gebruikt voor zonnepanelen. De resterende 20 is voor het telen van blauwe bessen, meldt initiatiefnemer Powerfield. Daarmee wil het de biodiversiteit in het gebied een positieve impuls geven.