Brandweerlieden blussen na bij de natuurbrand bij het Drentse Wateren in de zomer van 2018.

29 november 2018

Wetenschappers waarschuwen voor gezondheidsrisico’s door klimaatverandering

Klimaatverandering kan een ingrijpende impact hebben op de volksgezondheid. Dat schrijft een groep wetenschappers in het rapport The Lancet Countdown 2018. De wetenschappers spreken van een ‘onaanvaardbaar risico voor de gezondheid van mensen in de hele wereld’. Dit komt bijvoorbeeld door extreme weersomstandigheden (hitte of overstromingen) en door besmettelijke ziekten. Ook de beschikbaarheid van voedsel, veilig drinkwater en schone lucht komt in het geding. Daarnaast schrijft het rapport over fijnstof. In Nederland vallen nu al 8.000 doden door fijnstof per jaar, waarvan 800 toe te rekenen zijn aan kolencentrales.

De wetenschappers roepen op tot het nemen van de nodige maatregelen tegen klimaatverandering en daarbij het belang van volksgezondheid in de beleidsvorming mee te nemen. Het rapport noemt bijvoorbeeld het uitfaseren van kolencentrales nadrukkelijk. Ook benadrukt het rapport het belang van bewustzijn van dit probleem in de zorgsector. ‘Begrip van klimaatverandering als volksgezondheidsprobleem is essentieel in het bieden van een adequate reactie, waarbij de zorgprofessional in paraatheid is gebracht tegen deze uitdaging.’

Het Lancet rapport is het resultaat van een samenwerking tussen 27 topuniversiteiten van alle continenten, de Verenigde Naties en internationale agentschappen. The Lancet is een Brits medisch tijdschrift.