25 oktober 2020

We eten wéér meer vlees

Nederlanders zijn in 2019 opnieuw iets meer vlees gaan eten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van Wakker Dier.

Gemiddeld genomen consumeerden we zo’n 39 kilo, dat is een paar honderd gram meer dan het jaar ervoor. In vergelijking met 50 jaar geleden ligt er nu ruim twee keer zoveel vlees op ons bord. Tussen 2009 en 2016 nam de vleesconsumptie in Nederland wel elk jaar iets af. Daarna steeg die juist weer, waardoor we inmiddels weer op het niveau van 2007 zijn beland. De WUR baseert deze conclusies op basis van data van slachthuizen het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Gevolgen voor het klimaat

De grootschalige productie van vlees heeft een negatieve impact op het klimaat. Ongeveer 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van ons voedsel komt voor rekening van vlees. Dat heeft vooral te maken met het voedsel dat voor al die dieren moet worden geproduceerd. Voor 1 kilo vlees is zo’n 5 kilo plantaardig voer nodig.

Varkensvlees populairst

We eten het meest varkensvlees (zo’n 18,5 kilo per jaar). Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was in 2019 goed voor 8 kilo. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar. De stijging zit ‘m overigens voor het grootste deel in het eten van pluimveevlees en een klein deel van varkensvlees.

Vleesconsumptie