ZeroAvia
20 december 2020

Waterstofvliegtuig is onderweg

Vliegen op waterstof. Als het aan het ZeroAvia ligt, wordt het binnen een paar jaar al mogelijk. Het bedrijf heeft ruim 31 miljoen euro bij investeerders opgehaald om verder te werken aan nieuwe vliegtuigen die kerosine overbodig maken. Binnen enkele jaren moet het eerste toestel al klaar zijn.

Als het over duurzaam vliegen gaat, dan denken veel mensen in eerste instantie aan vliegtuigen met een accu. Maar daar denkt ze bij de luchtvaartstartup ZeroAvia net even anders over, dat bedrijf denkt meer aan waterstof als schone brandstofbron. Met de kapitaalinjectie van omgerekend 31 miljoen euro wil ZeroAvia de technologie hiervoor verder ontwikkelen. Daarvoor werkt het nauw samen met British Airways. Eén van de investeerders is Bill Gates, eerder stopten ook Amazon en Shell al geld in het bedrijf.

Eerste toestel snel beschikbaar

Het is de bedoeling dat al in 2023 het eerste waterstoftoestel van de productieband rolt. Dat vliegtuig heeft 19 zitplaatsen en kan naar verluid een afstand van ruim 800 kilometer afleggen. Dat is ongeveer van Amsterdam naar Turijn. Aan het begin van het volgende decennium hoopt ZeroAvia een waterstofvliegtuig te hebben dat plek biedt aan 100 passagiers met een bereik van circa 1500 kilometer. Dat betekent dat het toestel van Amsterdam naar Madrid kan vliegen.

Verduurzaming luchtvaart

Dat de luchtvaartsector verduurzaamt is hard nodig. Wereldwijd was de luchtvaartindustrie het afgelopen jaar goed voor een CO-uitstoot van 1 miljard ton. Toch blijft de sector tot nu toe steeds buiten schot bij het maken van harde afspraken.