Kouji Tsuru/Unsplash
9 januari 2021

Veel hoesten door vieze lucht

In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Een kwart van hen ervaart elke week gezondheidsklachten door luchtvervuiling, zoals benauwdheid en hoesten.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het onderzoeksinstituut Nivel, in opdracht van het Longfonds. Eén op de acht longpatiënten overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit wel eens te verhuizen. Een zorgelijke trend, vindt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. “Het gaat hier dus om tienduizenden mensen die zoveel last hebben van luchtvervuiling dat ze zouden willen verhuizen naar gezonde lucht. Dat kan en mag niet zo zijn.”

Luchtvluchtelingen

Een ruime meerderheid zegt gezondheidsklachten te ervaren door houtkachels (67%), wegverkeer (63%), barbecues (62%) en vuurkorven (60%). “We horen verhalen van mensen die zo benauwd worden van de lucht in hun woonomgeving dat hun kwaliteit van leven er ernstig onder lijdt. Sommige mensen verhuizen daadwerkelijk naar gezondere lucht, zij worden luchtvluchtelingen genoemd. De meeste mensen zouden dolgraag verhuizen, maar hebben daar vaak de financiële mogelijkheden niet voor. Dat zijn schrijnende verhalen’, zegt Rutgers.

Stikstofdioxide

Jaarlijks overlijden zeker 12.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling, stelt het Longfonds. Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma is het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide. “Nederland is hierin triest koploper van Europa. Kinderen ademen dag in dag uit ongezonde lucht in. Juist ook voor deze toekomstige generaties jonge longen moeten we ons op alle vlakken inzetten om samen te werken aan gezonde lucht”, aldus de directeur van het Longfonds.