Jessica Uhl en Ben van Beurden CEO van Royal Dutch Shell voor aanvang van een aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar.

3 december 2018

Shell koppelt beloningen top aan CO2-doelen

Olie- en gasmultinational Shell gaat concrete klimaatdoelen stellen voor de middellange- en kortetermijn. De beloning van de top van het bedrijf wordt deels afhankelijk gemaakt van het behalen van die doelen. Daarmee komt Shell tegemoet aan druk van grote aandeelhouders die daar om vroegen.

Aandeelhouders, waaronder het pensioenfonds van de Church of England, ABP, Robeco, en Eumedion, voerden de druk op Shell echter op om  concrete doelen te stellen, om zo aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Ook vroegen ze aan Shell-topman Ben van Beurden of hij bereid is om klimaatdoelstellingen te koppelen aan de beloning van de top. Dat was lange tijd voor Van Beurden een stap te ver, omdat de doelstellingen gaan over variabelen in de verre toekomst. ‘Maar we kijken ernaar’, aldus Van Beurden in mei. Nu komt Shell alsnog tegemoet aan die wensen. Als het nieuwe beloningsbeleid op de aandeelhoudersvergadering in 2020 wordt goedgekeurd, stelt het management elk jaar klimaatdoelen voor de komende drie of vijf jaar. Als die doelen niet worden gehaald, heeft dat consequenties voor de beloning in de top van het bedrijf.

Lees meer in het FD