Foto: ANP

8 maart 2019

Noors staatsfonds zet fossiele beleggingen op zwarte lijst

Een van ’s werelds grootste beleggers gaat zijn beleggingen verkopen in bedrijven die olie en gas winnen. Vrijdag maakte het Noorse ministerie van financiën bekend dat het €900 mrd grote Noorse staatspensioenfonds een deel van zijn fossiele beleggingsportefeuille op de zwarte lijst zet. De Noren vinden het risico te groot dat een permanente daling van de olieprijs ze schade berokkent.

Het staatspensioenfonds belegt de opbrengsten uit de Noorse olie- en gasvoorraden. Omdat de lokale economie al zeer afhankelijk is van die fossiele brandstoffen, begon het fonds een onderzoek naar de vraag of de beleggingen in olie- en gasaandelen geen onwenselijke dubbele blootstelling oplevert. Als de olieprijs zou instorten, zou immers niet alleen de lokale economie worden geraakt, maar ook het pensioenfonds.

Het plan was populair bij milieuactivisten, die er een bevestiging in kunnen zien van olievoorraden als ‘stranded assets’. Dat zijn bezittingen die door de energietransitie voortijdig zullen moeten worden afgeschreven. Maar de Noren benadrukken in hun verklaring dat het besluit ‘niets te maken heeft met een visie op de olieprijs, de toekomstige winstgevendheid of de duurzaamheid van de oliesector.’ Wel wordt ‘klimaatrisico’ specifiek genoemd als risico voor de Noorse pensioenreserves.

Lees in het FD welke bedrijven hierdoor geraakt worden en wat het effect is van dit besluit.