1 maart 2021

Nieuw energielabel voor koelkast

Koelkasten, wasmachines, televisies, diepvriezers en vaatwassers hebben een nieuw energielabel. Een vaatwasser die vorige week nog een label A+++ had, kan nu zomaar in een veel lagere categorie worden ingedeeld. 

Het vorige energielabel was al bijna 10 jaar. Volgens Milieu Centraal was deze nodig aan vervanging toe, omdat veel apparaten inmiddels op het allerhoogste niveau waren ingedeeld. Bijna elke koelkast of vaatwasser had tot vorige week A+++, daardoor was het voor de consument niet echt overzichtelijk meer hoe energiezuinig een apparaat nou echt is. Met het nieuwe label valt er dus weer iets te kiezen. Milieu Centraal hoopt dat het nieuwe label fabrikanten stimuleert om hun apparaten zuiniger te maken.

Klanten wennen snel

De NOS spraken met een witgoedverkoper uit Geldermalsen, die afgelopen weekend alle labels heeft vervangen. “Al onze wasmachines zaten volgens het oude label op A+++. Volgens de nieuwe criteria zitten ze op C of D.” Het is voor zijn klanten even wennen. “In het begin schrikken ze. Dit had ik niet besteld, zeggen ze dan. Als je vervolgens uitlegt waar het vandaan komt, is het geen probleem.” Ook voor lampen is er een nieuw energielabel. Dat wordt later dit jaar ingevoerd.