McDonald’s

Erwin Dito, managing director van McDonald’s Nederland.

14 september 2020

McDonald’s doet plastic rietje in de ban

Bij alle 254 Nederlandse restaurants van McDonald’s verdwijnen de plastic rietjes. Ze worden vervangen door een papieren alternatief. Ook de plastic deksel van de McFlurry is passé, die is begin september vervangen door een kartonnen beker met vier vouwbare randen.

Met deze papieren alternatieven bespaart McDonald’s naar eigen zeggen jaarlijks ruim 70.000 kilo plastic in Nederland. Op dit moment is zo’n 85% van alle verpakkingen die worden meegegeven aan gasten gemaakt van gerecycled of hernieuwbaar materiaal. Dit maakte McDonald’s deze week bekend bij de presentatie van de ontwikkeling van haar duurzaamheidsinitiatieven.

Erwin Dito is Managing Director McDonald’s Nederland: “Ons doel is om op termijn over te stappen naar een alternatief waarbij we voor frisdranken helemaal geen rietje meer hoeven uit te geven. Daarbij denken we aan een deksel gemaakt van geperste vezels, met daarin een speciale drinkopening. Zo kunnen we weer een belangrijke stap zetten in de vermindering van ons verpakkingsmateriaal.”

Duurzame restaurants

Het bedrijf opende deze zomer het eerste duurzaam gebouwde restaurant van Nederland, in Boxmeer. Het pand bestaat uit duurzame en circulaire bouwmaterialen, waaronder vloertegels, wandtegels, plafonds en dakbedekking. Dit jaar zijn ook restaurants in Leidschendam en Veenendaal duurzaam verbouwd.

Deze restaurants zijn – net als Boxmeer – volledig elektrisch, draaien op groene stroom en zijn voorzien van led-verlichting. Warmtepompen worden gebruikt om het gebouw te verwarmen en met zuinige installaties wordt warmte teruggewonnen om energie te besparen.

Biodiesel van frituurolie

De vrachtwagens van McDonald’s rijden sinds begin dit jaar op hernieuwbare biodiesel, gemaakt van frituurolie uit de keukens van de fastfoodketen. Daarvoor werkt het bedrijf samen met HAVI Logistics en het Finse bedrijf Neste, ‘s werelds grootste producent van hernieuwbare biodiesel.

De 254 restaurants in Nederland verbruiken jaarlijks een miljoen liter frituurolie. Neste zet deze olie in haar Rotterdamse raffinaderij om in hernieuwbare biodiesel waar alle vrachtwagens van HAVI Logistics op rijden. Het gaat daarmee om 100% biodiesel, gemaakt van McDonald’s frituurolie. Dit resulteert in een CO2-reductie van 89% per liter brandstof ten opzichte van gewone diesel.

Daarnaast kondigt McDonald’s aan in november een pilot te starten met een hybride truck. Op hernieuwbare biodiesel rijdt deze truck vanaf het centrale bevoorradingscentrum in Amersfoort naar de ring van Amsterdam, om vervolgens elektrisch alle Amsterdamse restaurants binnen de ring te bevoorraden.