De controlekamer van Liander, de grootste netwerkbeheerder van gas en elektriciteit in Nederland.
Liander vraagt om stop op zonneparken in bepaalde regio’s
Liander wijt het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet aan subsidies voor zonneparken. De netbeheerder pleit ervoor alleen nog subsidie te geven aan zonneparkontwikkelaars op plekken waar het net geschikt is. Regionaal netbeheerder Liander wijt het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet aan de “hausse” aan subsidies voor zonneparken de afgelopen twee jaar. Met name in landelijke gebieden waar de elektriciteitskabels dun zijn, hebben veel ontwikkelaars subsidie aangevraagd voor zonneparken, stelt Alliander, de moedermaatschappij van Liander.
Liander kan de aanvraag voor zonneparken niet meer verwerken, terwijl het netwerkbedrijf wel wettelijk verplicht is een zonnepark aan te sluiten op het elektriciteitsnet. “Zo kan het niet langer”, zegt de CEO van Liander, Ingrid Thijssen. Volgens haar zou er überhaupt minder subsidie moeten worden verstrekt voor zonneparken dan nu het geval is.
Wachtlijst
“Nu al liggen twintig grote zonneparken te wachten op een aansluiting, terwijl er nog zo’n vijfhonderd plannen zijn ingediend”, aldus Thijssen. Het probleem doet zich vooral voor in de landelijke gebieden waar de kabels het dunst zijn. Voor Liander zijn dat Friesland en Flevoland.
De vraag naar de zwaarste aansluitingen, die nodig zijn voor zonneparken, is in twee jaar tijd verzevenvoudigd. Liander kan die vraag alleen verwerken als nieuwe transformatorstations worden gebouwd en als bestaande stations worden uitgebreid met extra of grotere transformatoren. “Daar gaat algauw tien jaar overheen”, zegt Thijssen. Zij ziet geen mogelijkheid het probleem in korte tijd te verhelpen.
Subsidie
Door jarenlange vergunningsprocedures zijn netbeheerders niet in staat snel meer en dikkere kabels neer te leggen. Bovendien kampen ze met een tekort aan technisch personeel. De netbeheerder wil echter niet dat ontwikkelaars in buitengebieden de dupe worden van het tekort aan capaciteit.
Op deze plekken zou subsidie gegeven moeten worden aan proeven voor het omzetten van elektriciteit in groene waterstof. Ook opslag van groene elektriciteit zou gestimuleerd moeten worden, aldus Liander. “Op die manier kan Nederland zijn doelstellingen op het gebied van zonne-energie realiseren en tegelijkertijd meters maken in twee technologieën die essentieel zijn voor de energietransitie.”
Lees het hele artikel op Energeia