15 oktober 2020

Hoeveel warmer is het echt?

Is het te koud, te warm, te nat of te droog? En hoe was dat in voorgaande jaren? De bedenkers van de nieuwe ThermoMate app willen Nederlanders laten zien hoeveel warmer of kouder het echt is. Wat blijkt? Dit jaar was het in Nederland 70% van de dagen al warmer dan normaal, met een gemiddelde temperatuurstijging van 1,8 graden.

In Nederland praten we gemiddeld acht minuten per dag over het weer. Het is te warm, te koud, te nat of te droog. “Tegelijkertijd merk ik steeds vaker dat praten over het klimaat een minder luchtig onderwerp is”, zegt Dennis Botman, één van de bedenkers van ThermoMate “Klimaatverandering is een serieus thema, waar wij op een laagdrempelige manier ons steentje aan willen bijdragen. De ThermoMate app combineert het weer en het klimaat door op elk moment van de dag te laten zien hoeveel warmer of kouder het is dan normaal. Zo blijkt dus dat het dit jaar in Nederland 70% van de dagen warmer was dan normaal.”

Weerbericht nooit meer hetzelfde

De app is gratis te downloaden voor Android- en iOS-toestellen. Op basis van KNMI-data ziet de gebruiker direct hoe het weer op zijn locatie zich verhoudt ten opzichte van het verleden. In één oogopslag zie je of de actuele temperatuur normaal is voor deze tijd van het jaar. “Dan gaat het om het gemiddelde van de periode 1950 tot en met 2020, op elk uur van de dag. Door op deze manier naar het weerbericht te kijken zal die vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn”, aldus Botman. Om de livegang van de app te vieren, staat in Groningen nu een Klimaatmeter opgesteld. Voorbijgangers kunnen hierop precies zien of het inderdaad warmer is dan gebruikelijk.