4 januari 2021

Hoe groen is jouw stroom daadwerkelijk?

Groene stroom is populair. Bijna 70% van de Nederlandse huishoudens heeft het inmiddels, meldt de website echt-groene-stroom.nl. Toch worden consumenten regelmatig in de maling genomen en blijkt er sprake van greenwashing.

Groene stroom is energie die op een duurzame manier is opgewekt, bijvoorbeeld door windmolens of zonneparken. Veel energiebedrijven bieden deze variant en er zijn ook aanbieders bij wie dit zelfs de enige optie is. Toch blijkt niet al deze stroom daadwerkelijk zo groen als het lijkt en is er sprake van greenwashing. Grijze stroom wordt in dat geval verpakt als groen, zo vertelde Arjan Lubach het afgelopen jaar al in dit veel bekeken item.

Sjoemelstroom

Stroom wordt grijs genoemd als het is opgewekt op een manier die niet duurzaam is. Bijvoorbeeld in een kolencentrale of met aardgas. En dan is er ook nog zogeheten sjoemelstroom. Dat is grijze stroom die wordt verkocht als groene stroom, maar dat in werkelijkheid dus niet is. De website roept consumenten dan ook op om verder te kijken dan enkel een groen labeltje en na te gaan hoe groen de stroom daadwerkelijk is.

Groene-stroom- certificaten

Dat zit zo: heel wat energieleveranciers kopen groene-stroom-certificaten van duurzame aanbieders in het buitenland. Vaak uit Noorwegen, waar erg veel groene stroom wordt geproduceerd. Dat overschot leidt ook tot een overschot aan certificaten, die worden verhandeld. Er zijn Nederlandse aanbieders die deze certificaten overnemen waardoor ze hun grijze stroom als groene stroom kunnen aanbieden. In werkelijkheid gaat het om energie die hier in Nederland wordt geproduceerd op een manier die als niet-duurzaam mag worden bestempeld. Volgens de vergelijkingsite wordt slechts 21% van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt daadwerkelijk opgewekt door duurzame energiebronnen.