Het net is vol in Groningen en Drenthe
Er zijn te weinig stroomkabels op het platteland om de enorme toename van stroom uit zonneweides af te voeren. In delen van Groningen en Drenthe is het net ‘vol’ en kunnen geen nieuwe zonneweides meer worden aangesloten. Extra kabels de grond in kost miljarden en het duurt jaren voordat er nieuwe kabels liggen. Zo dreigt de energietransitie, waarbij Nederland moet overgaan op groene stroom, vast te lopen op de ‘hardware’.
Het stroomnet is oorspronkelijk gemaakt om energie van gas- en kolencentrales naar gebruikers te brengen. Dat is eenrichtingsverkeer, terwijl de zonneweides en windparken zowel stroom nodig hebben als stroom leveren, tweerichtingsverkeer dus. Bovendien zijn kabels het dunst in afgelegen gebieden, aldus een woordvoerder van Liander, eigenaar van het stroomnet in onder meer Friesland en Gelderland. Juist die gebieden zijn aantrekkelijk voor ontwikkelaars van zonneweiden, vanwege de lage grondprijzen. De woordvoerder van Liander: ‘Een zonneweide wekt veel stroom op, waar de dunne kabels en achterliggende installaties niet op zijn berekend.’
Door deze gebrekkige infrastructuur zijn er projecten die niet doorgaan. Het Dagblad van het Noorden schreef over ‘tientallen initiatiefnemers’, veelal boeren, die in sommige gevallen hun daken verbouwden, subsidies hebben gekregen en klaar waren voor panelen, maar van netbeheerder Enexis te horen kregen dat de panelen niet aangesloten kunnen worden.
Lees meer hierover in het FD.