9 november 2020

Grieks eiland proeftuin duurzame mobiliteit

Het Griekse eiland Astypalea krijgt een nieuw mobiliteitssysteem voor klimaatneutrale mobiliteit. Benzine-auto’s maken daar de komende jaren plaats voor elektrische bolides en er komt op grote schaal deelvervoer. Grote aanjager van het project is Volkswagen Groep, dat hierover met de Griekse overheid een overeenkomst heeft getekend. 

Nieuwe mobiliteitsdiensten – zoals het delen van voertuigen of het delen van ritten – helpen het verkeer op het eiland te verminderen en te optimaliseren. Ook komt er een systeem voor hernieuwbare energieopwekking. De groene energie wordt voornamelijk opgewekt uit lokale groene energiebronnen als zonne- en windenergie. Het project heeft in eerste instantie een looptijd van zes jaar.

Van autoverhuur naar ridesharing

Centraal in het project staat een nieuw vervoerssysteem met digitale mobiliteitsdiensten, inclusief volledig elektrisch deelvervoer waar het hele jaar door gebruik van kan worden gemaakt. Deze dienst is opgezet om de huidige, zeer beperkte lokale busdienst naar een nieuw niveau te tillen. Samen met lokale partners wordt een deel van de traditionele autoverhuur omgevormd tot een dienst voor het delen van voertuigen, die naast elektrische auto’s ook e-scooters van SEAT en e-bikes omvat. Alleen al hierdoor wordt het wagenpark op het eiland aanzienlijk verkleind. In totaal worden zo’n 1.000 elektrische voertuigen en ongeveer 1.500 voertuigen met verbrandingsmotor vervangen. Ook commerciële voertuigen van lokale bedrijven en bedrijfswagens op het eiland – van onder meer de politie, de hulpdiensten en de openbare sector – worden geëlektrificeerd. Volkswagen gaat zijn Elli-laders op het gehele eiland installeren om te zorgen voor een uitgebreide oplaadinfrastructuur met ongeveer 230 particuliere en diverse openbare laadpunten.

Klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen

“Klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen, dat is ons doel”, aldus Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep “Met het Astypalea-project gaan we onderzoeken hoe we die visie nu al kunnen realiseren. E-mobiliteit en slimme mobiliteit zullen de kwaliteit van het leven verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een CO2-neutrale toekomst.” Kyriakos Mitsotakis is de premier van Griekenland. “Regeringen kunnen niet op eigen kracht resultaten boeken en de particuliere sector heeft niet het antwoord op elke vraag. Dit ambitieuze project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Griekse staat en de Volkswagen Groep.”

Astypalea

Astypalea is een eiland in de zuidelijke Egeïsche Zee met een oppervlakte van zo’n 100 vierkante kilometer. Het heeft ongeveer 1.300 inwoners en wordt jaarlijks door zo’n 72.000 toeristen bezocht. Astypalea heeft momenteel slechts een zeer beperkte openbaar-vervoerdienst met twee bussen die slechts op een klein deel van het eiland rijden. Op dit moment wordt de energievraag bijna volledig gedekt door fossiele brandstoffen.