Kraaiven

Bedrijventerrein Tilburg met windmolen.

25 augustus 2020

Gezocht: grote bedrijven die willen vergroenen

Zo’n 30 bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld voor de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie. Dit nieuwe initiatief helpt bedrijven en instellingen om zich te committeren aan de klimaatdoelen van Parijs. Samen werken de deelnemers aan een concreet doel: 40% minder CO2- uitstoot binnen de eigen organisatie in 2025. 

Organisaties die zich aansluiten worden door deskundigen kosteloos begeleid in het streven naar die ambitie. “Als deelnemer van de Alliantie Klimaatactie start een organisatie met een globale 0-meting van de eigen CO2-voetafdruk. Met de hulp van het online 5-stappenplan naar CO2-neutraal ondernemen, het handboek ‘CO2-neutraal ondernemen – Zo doe je dat!’ en veel praktische tips en voorbeelden helpen we bedrijven en instellingen  om te besparen. Zo komen zij groen en toekomstbestendig de Corona-crisis uit”, aldus Rob van der Rijt van Klimaatplein.com.

Investeren en terugverdienen

Aan de belofte om 40% CO2-reductie te realiseren in de komende 5 jaar hangen volgens hem veel voordelen. Het helpt organisaties te voldoen aan de Wet Milieubeheer voor energiebesparing en biedt kansen om fors te besparen op energieverbruik, met een korte terugverdientijd bovendien. Van der Rijt: “Het geeft bovendien concreet invulling aan het verantwoordelijkheidsgevoel van organisaties. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn zichtbaar en hebben nu al invloed op de toekomst van onze kinderen. Ook onderscheiden organisatie zich hiermee positief in de markt. Dat loont bij het duurzame inkoopgedrag van overheden en multinationals.”

De Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie zoekt naar meer organisaties die zich willen aanmelden. Het initiatief mikt op minimaal 100 deelnemers.

Noot van onze redactie: als fan van die volhoudbare wereld moedigen we organisaties uiteraard aan om dit ook te doen. Aanmelden kan hier