27 december 2019

Eneco slaat duurzame stroom op in batterijen

Eneco neemt drie batterijen van startup S4 Energy in gebruik. Zo kan het duurzame stroom opslaan op het moment dat die niet gebruikt kan worden. Eneco wil er op deze manier voor zorgen dat er geen stroom verloren gaat. Een virtuele duurzame energiecentrale. Zo noemt Eneco deze oplossing zelf.

In samenwerking met S4 Energy wordt straks, verdeeld over drie locaties, 25 MW aan vermogen gecreëerd. “De opslagsystemen maken het mogelijk om onbalans op het transport- en distributiestroomnet te corrigeren, zonder dat daarvoor extra fossiele energie hoeft te worden opgewekt. Hiervoor hebben Eneco en S4 een samenwerkingscontract afgesloten”, aldus Eneco-woordvoerder Edwin van de Haar.

Meer duurzame energie

Eneco zegt de komende jaren het eigen opgestelde vermogen aan duurzame energie te willen verdubbelen. Dat heeft een forse impact op het elektriciteitstransport- en distributiestroomnet. “Met name balanshandhaving wordt een grotere uitdaging naarmate meer elektriciteit uit duurzame bronnen komt. Op dit moment worden vooral kolen- en aardgasgestookte energiecentrales ingezet om de balans op het stroomnet te handhaven. Eneco zoekt voortdurend naar innovatieve technologieën die deze rol op termijn kunnen overnemen”, aldus de woordvoerder.

S4 Energy

De energie-startup S4 Energy ontwikkelt en bouwt energieopslaginstallaties die qua vermogen en snelheid van laden en ontladen geschikt zijn voor balanshandhaving. Momenteel heeft het bedrijf drie projecten in ontwikkeling met in totaal 25 MW aan elektrisch vermogen, wat onder andere wordt ondersteund door Energiefonds Overijssel en Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland.

“Eneco kan dankzij haar kennis van elektriciteits- en balanceringsmarkten extra maatschappelijke en economische waarde uit onze installaties halen”, zegt Dominique Becker Hoff van S4 Energy. “Onder meer door handel op de korte-termijnmarkten en diensten voor Tennet zoals het leveren van primaire en secundaire reserve.”