24 juni 2020

Winnaars Green Quest Awards 2020 bekend

De winnaar van The Green Quest 2020 is Heliatek! Dat werd bekend gemaakt tijdens The Green Quest Virtual Award Show op maandag 22 juni. Heliatek maakt organisch zonnefolie dat na 14 jaar ontwikkelen deze zomer groot wordt opgeschaald. De publieksprijs ging naar de radiator ventilator van SpeedComfort. En de ENGIE Prijs ging naar de warmtepomppanelen van Triple Solar.

Tijdens het slotevent van The Green Quest werden deze winnaars van The green Quest bekendgemaakt. Afgelopen seizoen meldden 140 bedrijven hun innovaties aan. Een jury o.l.v. hoogleraar duurzaam innoveren Jacqueline Cramer selecteerde 40 bedrijven die hun innovatie live bij Harm Edens op BNR Nieuwsradio mochten toelichten. Uit die veertig geselecteerde bedrijven koos de jury Heliatek als winnaar.

The Green Quest Award

Het juryrapport beschrijft de ontwikkelaar van zonnefolie als een game changer. Waarbij het hele plaatje, tot aan end of life, klopt. “Het is folie van organische grondstoffen en dat is vanuit milieuoogpunt super,” beschreef Cramer. ,,We kijken ook naar hoeveel CO2 het kost om een zonnepaneel te maken. De zonnefolie is veel sneller terugverdiend door de zonne-energie die je opwekt dan bij reguliere zonnepanelen. Dat gebeurt al in 8 maanden, en met zonnepanelen 10 keer langer.”

Guido van Tartwijk, CEO van Heliatek: “Nederland is nog een lastige markt voor ons, maar ik denk dat het met deze prijs gaat lukken. We zijn al met twee projecten bezig in de Rotterdamse haven, en ik wil daar volgend jaar wel staan met mijn spullen. “

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar SpeedComfort. In totaal was er 3346 keer gestemd, en daarvan gingen er 404 stemmen naar de radiatorventilator van Speedcomfort.

De top 5 was:
Speed Comfort (404)
PaperWise (327)
BAM Infra (262)
Triple Solar (245)
De Verspillingsfabriek (221)

De ENGIE Prijs

ENGIE selecteerde Triple Solar als winnaar van de ENGIE prijs. Als kennispartner kiest ENGIE voor het tweede jaar op rij de beste technologische innovatie. Triple Solar won omdat het op geniale wijze twee bestaande technieken samenvoegt tot een innovatief product.

Keynote

Oud topman van DSM en speciaal corona gezant Feike Sijbesma verzorgde een keynote.

“Als je impact hebt moet je de verantwoordelijkheid die daarbij gepaard gaat ook nemen,” antwoordde Sijbesma op de vraag wanneer duurzaamheid voor hem belangrijk werd. “Ik beeld me in dat ik op het einde van het leven verantwoording af moet leggen aan mijn kinderen. Dan hoop ik dat ik kan zeggen: we hebben de wereld niet in perfecte staat geërfd van onze voorouders, we hebben goed geleefd, en we hebben ook geprobeerd om de wereld een beetje beter te maken en op die manier door te geven aan jullie.”

Feike Sijbesma betoogde de corona-pandemie te zien als een lakmoesproef en een les in hoe we mondiale problemen oplossen. “Ik heb me verbaasd over het gebrek aan samenwerking dat we wereldwijd hebben gezien, terwijl het toch een grensoverschrijdend ding is. Het virus laat niet bij de grens zijn paspoort zien, zoals CO2 dat ook niet doet.”

Winnaar 2019

Kimberly Roersma van Mother Nature Cleans was te gast om terug te blikken op haar jaar na het winnen van The Green Quest Award 2019. Zij lanceerde tijdens deze uitreikingsshow haar Independent Impact platform. Het platform is een collectief van bedrijven en concepten die bewezen bijdragen aan een betere wereld van morgen.

Op een rijtje:

Engie Prijs 2020
Triple Solar

The Green Quest Publieksprijs 2020
SpeedComfort

The Green Quest Award 2020
Heliatek

Bekijk de hele Green Quest Virtual Award Show hier terug!