18 januari 2019

Een dieet om alle monden op duurzame wijze te voeden

Ruim dertig wetenschappers zijn samen tot een duurzaam en gezond dieet gekomen dat alle monden kan voeden. Een van de grote vraagstukken van deze tijd is hoe we genoeg voedsel kunnen produceren om in 2050 tien miljard mensen te voeden. Na drie jaar onderzoek komt deze groep wetenschappers, waaronder bijvoorbeeld voedingsexpert, ecologen en economen tot een aanbeveling, die zij publiceerden in medisch vakblad The Lancet.

In het rapport wordt geconcludeerd dat het voedselsysteem kapot is. De cijfers liegen er niet om: meer dan een miljard mensen lijden honger, terwijl 2,1 miljoen volwassenen met overgewicht kampen. Tegelijkertijd putten we de planeet uit met onze voedingsindustrie. In het rapport wordt een oplossingsrichting gegeven voor de gezondheidsproblematiek, en voor het klimaatprobleem. Het dieet gaat uit van veel minder vlees, vis, eieren, zuivel en bijna geen suiker. Daartegenover staan vooral veel groenten, noten, volkoren granen en fruit. Het rapport doet ook voorstellen om voedselverspilling tegen te gaan en om partijen samen te brengen om veranderingen teweeg te brengen.

Lees een samenvatting van het rapport via Lancet.
Lees hoe een mogelijk weekmenu eruit kan zien via The Guardian.