Een automobilist laadt zijn elektrische BMW op. ANP

9 november 2018

Duitsland investeert 1 miljard in autobatterijen

Duitsland investeert € 1 miljard in een samenwerkingsverband voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

De maatregelen die hiermee worden bekostigd worden naar verwachting volgende week aangekondigd. Met de investering wil de Duitse regering de afhankelijkheid van Aziatische leveranciers verminderen en Duitse banen in de auto-industrie beschermen. Die zijn in gevaar nu er steeds meer vraag is naar elektrische auto’s. Ook is de regering van plan om een onderzoeksfaciliteit te financieren voor de ontwikkelen van nieuwe batterijen.

Het beleid maakt deel uit van Europese pogingen om de dominantie van Chinese, Japanse en Koreaanse bedrijven tegen te gaan. Brussel probeert al langer om de batterij-industrie te stimuleren. De Commissie verwacht dat accu’s de komende jaren de verbrandingsmotoren in auto’s vervangen, waardoor 13 miljoen banen in de Europese auto-industrie gevaar lopen. Bovendien is de ontwikkeling en productie van accu’s ook een kans: naar verwachting bedraagt de markt voor batterijen vanaf 2025 zo’n €250 mrd per jaar.