15 december 2020

Dit was duurzaam 2020

Marjan Minnesma is het gezicht van Urgenda. In de uitzending van 14 december blikt ze met Harm terug op duurzaam 2020. Het hele interview terugluisteren? Klik op play.

Denkend aan 2020, dan ga ik vooral herinneren…

“De strakblauwe luchten in het vroege voorjaar. Nauwelijks een vliegtuig en een hemel zonder witte strepen. Dat zal niet zo snel meer gebeuren, ben ik bang. Het zal sowieso nog wel even gaan duren, voordat we elektrische vliegtuigen in de lucht gaan zien. Ik denk in ieder geval dat heel veel mensen hiervan hebben genoten.”

De CO2-uitstoot daalde met ongeveer 7%. Is dat gezien de coronacrisis nou veel of toch een beetje weinig?

“Vorig jaar was de uitstoot heel hoog, dat is belangrijk om erbij te vermelden. En de concentratie van broeikasgassen nam toe. Een daling van 7% is goed nieuws natuurlijk, maar we moeten nog veel minder gaan uitstoten dan we nu doen. Wel denk ik dat we dit jaar veel hebben geleerd, als het gaat om thuiswerken bijvoorbeeld. Het risico is wel dat er na de coronacrisis een soort uitbundige stemming komt waardoor we allemaal weer het vliegtuig pakken en de uitstootcijfers van 2019 voorbij worden gestreefd.”

Aan de beleidstafels wint de oude, fossiele economie het nog steeds van het klimaat. Hoe overtuigen we de politiek dat het anders moet?

“Uit allerlei onderzoeken blijkt dat 75% van de mensen echt bezorgd is over klimaatverandering. Het zal dan ook een belangrijke thema worden tijdens de komende verkiezingen. Ik hoop dat het nieuwe kabinet doorzet en het juiste beleid uitstippelt. Veel bedrijven willen wel, maar zijn bang om de eerste stap te zetten. Ze willen niet dat hun product te duur wordt.”

Heb je een voorbeeld van een duurzaam initiatief waar je heel blij van werd?

“Lokaal gebeurt er ontzettend veel, dat weinig in het nieuws komt. Zo staan er in de Noord-Hollandse gemeente Waterland inmiddels een paar windmolens die winst maken. Zo houdt de gemeente allerlei faciliteiten open zoals een zwembad en een buurthuis. Ook verstrekken ze er gratis leningen voor zonnepanelen en er is een goedwerkend systeem voor deelauto’s. Daar word ik heel blij van.”