10 mei 2021

CO2-opslag onder Noordzee gaat er komen

CO2 afvangen en opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Er is de laatste veel over gesteggeld, maar nu is dan toch de kogel door de kerk. Vier bedrijven gaan ermee aan de slag. Ze krijgen een subsidie van 2 miljard euro van de Nederlandse overheid.

Het is voor het eerst dat er in ons land op zo’n grote schaal CO2 zal worden opgeslagen, al wordt in het Klimaatakkoord al wel over CCS gesproken. Zo wordt deze methode genoemd, het is de Engelstalige afkorting voor carbon capture and storage. Ongeveer de helft van de CO2-reductie die de industrie in 2030 moet hebben bereikt, moet door middel van CCS tot stand komen. Lange tijd was alleen de vraag of dit ook echt zou gaan gebeuren, gezien de tegenstand die er is.

De kosten

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam kost het opslaan van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee zo’n 80 euro per ton. Ter vergelijking: het recht om CO2 te mogen uitstoten is nu zo’n 50 euro per ton. Met de SDE++ legt de overheid dat verschil bij. De verwachting is dat de rechten steeds duurder worden, waardoor er dus minder geld hoeft te worden bijgelegd. De vier bedrijven die meedoen zijn Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products.

Shell Pernis

Als alles volgens plan verloopt moet er vanaf 2024 ieder jaar zo’n 2,5 megaton CO2 worden afgevangen en opgeslagen. Iets minder dan de helft daarvan komt voor rekening van Shell Pernis. Deze 1,1 megaton staat gelijk aan ongeveer een kwart van de totale CO2-uitstoot van de raffinaderij.