Termiq

ThermIQ

ThermIQ is, samen met partners Geas, CLAGE, BeNext en ThermoShield, winnaar geworden van de All Electric Challenge van Stichting Natuur & Milieu. Met onze totaaloplossing op het gebied van all electric wonen (wonen zonder gebruik van aardgas), overtuigden we de jury én lieten we zien dat duurzaam en comfortabel wonen prima samengaan. “Een absolute gamechanger in de inzending was voor ons de infraroodverwarming van ThermIQ. Een aanjager in de energietransitie.” aldus Ruud Koornstra Nationale Energiecommissaris en jurylid All Electric Challenge.

(Na ongeveer 10 minuten hoort u over ThermIQ)

Welke innovatie leg je voor je?

Onze infrarood verwarming is getest door universiteiten als de meest efficiënte ter wereld. Met onze panelen kunnen wij tov centrale verwarming op gas circa 60-70% energie besparen. Wij maken het met onze infrarood verwarmingen mogelijk om rond de 22 duizend euro een nul op de meter woning te realiseren (dat is infrarood, warmtapwater, inductie koken en zonnepanelen alles in 1 concept) , dus geen energierekening meer voor de bewoner. Voor meer info zie https://www.thermiq.com/nl/informatie/all-electric-challenge Met dit concept hebben wij de all electric challenge gewonnen vorige zomer. De meeste varianten voor energie neutrale woningen zijn circa 65-80 duizend euro.

Hoe draagt dit project concreet bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Een energie neutrale, nul op de meter woning wekt evenveel op met zonnepanelen als dat het nodig heeft aan verbruik voor zowel gebouw als bewoner gebonden energieverbruik.
Dus C02 neutraal. Verder gaat ons paneel circa 30-35 jaar mee en is daarna voor 95% recyclebaar. Een CV ketel of warmtepomp gaat circa 12-15 jaar mee.

Wat is de achtergrond van dit project?

Wij zijn sinds 2011 in productie, in de 1,5 jaar daarvoor is onze halfgeleider warmtetechniek ontwikkeld en beschermd als intellectual property. Ik ben zelf dit bedrijf gestart met als doel een maximaal positieve impact te hebben op mens en planeet. We werken in onze productie dus ook zoveel als mogelijk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om onze sociale maatschappelijke verantwoordelijkheid zoveel mogelijk tot uiting te brengen

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

Wij blijken onder alle aanbieder van infrarood panelen het hoogste rendement te hebben. Dit is aangetoond door de universiteit van Kaiserslautern en Konstanz. Momenteel zijn we betrokken bij een onderzoek met de TU Eindhoven en universiteit Tilburg. Ook uit deze onderzoeken blijkt dat er met infrarood circa 60-70% energiebesparing mogelijk is.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Onze infrarood systemen kunnen worden toegepast in alle typen gebouwen, zoals woningen, scholen, zorg, industrie, agri en retail. Het voordeel van infrarood warmte tov convectie verwarming is dat stof, bacterie- en schimmelvorming wordt tegengegaan. Derhalve is het uitermate geschikt voor toepassing in ziekenhuizen en cleanrooms of tbv drogen van ruimtes agv waterschade. Ook hebben we goede ervaringen met toepassing in stallen (w.o. sneller herstel van blessures van wedstrijdpaarden) en kassen (positief groeieffect op planten en gewassen). Op de langere termijn kunnen vanwege de IoT aansturing onze warmtepanelen op grotere schaal bijdragen aan het balanceren van het energienetwerk, bijvoorbeeld door gefaseerd of op specifieke tijdstippen te verwarmen.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Omzet in 2018 €1,5 mio, groeiplan voor 2019 is verdrievoudiging (€4 mio) en 2020 €10 mio

Waarom verdient ThermIQ The Green Quest Award?

Zoals Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris, zegt: “Een absolute gamechanger en aanjager in de energietransitie is de infraroodverwarming van ThermIQ. Dit is dé verwarming van de toekomst!”