THE FCTR E

THE FCTR E helpt Nederland van het aardgas af. Het innovatieve karakter van de inzending zijn niet zozeer de technieken (zonnepanelen, warmtepompen), maar vooral de manier van aanbieden. Als member van THE FCTR E hoeven woningbezitters zelf niet te investeren in apparatuur zoals warmtepompen en zonnepanelen. Het bedrijf zorgt voor advies, techniek, servies en onderhoud. De huiseigenaar betaalt hen een maandelijks bedrag dat ongeveer gelijk staat aan de energierekening. Oprichter Joris Jonker licht zijn inzending toe.

Tot welke sector behoort het bedrijf?

Duurzaamheid / Energie

Welke innovatie pitch je? Leg daarbij zo goed mogelijk uit in welke zin de case nieuw is.

THE FCTR E (spreekt uit als the factory) helpt bij het gasloos en zo energieneutraal mogelijk maken van woningen. Als member van THE FCTR E hoeven woningbezitters zelf niet te investeren in apparatuur zoals warmtepompen en zonnepanelen. Installatie, service en optimalisatie – THE FCTR E zorgt voor alles en de maandelijkse abonnementskosten bedragen niet meer dan de huidige energierekening.

Hoe draagt dit project concreet bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Iedere nieuwe member van THE FCTR E betekent een huishouden minder aangesloten op het gasnetwerk. En dat levert dus een directe CO2-reductie op! Doordat wij daarnaast als uitgangspunt hebben dat de minimale extra energie die nodig is voor de warmtepomp gecompenseerd wordt met zonnepanelen, neemt het elektriciteitsverbruik per saldo niet toe.

Wat is de achtergrond van dit project?

Toen de vier oprichters eind 2016 THE FCTR E oprichtten, was de landelijke discussie over de transitie naar een gasloze toekomst nog helemaal niet zo actueel als vandaag de dag. Onze uitdaging was toen nog vooral woningbezitters ervan te overtuigen dat het goed is om te stoppen met gas en hun woning volledig elektrisch te maken. Die fase is inmiddels voorbij. Nu is onze grootste uitdaging om alle aanvragen zo snel en goed mogelijk te verwerken.

Aan de hand van onze eigen ervaringen kunnen en willen we met THE FCTR E aan iedereen laten zien dat maximaal wooncomfort moeiteloos samengaat met het opwekken van je eigen energie. Nu maken we dit proces makkelijk en financieel aantrekkelijk met ons membership.

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

Inmiddels zijn wij 100 woningen aan het upgraden naar een e-home. Welke resultaten deze woningen opleveren in bespaarde m3 gas en CO2 wordt op dit moment gemeten.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

De techniek zelf (warmtepompen, zonnepanelen en oplaadpunten) die wij toepassen, is niet vernieuwend. De manier waarop wij haar aanbieden en de wijze waarop wij woningbezitters ontzorgen, is dat wel.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Een gemiddelde installatie kost tussen de 20.000 en 35.000 euro, waarvoor het membership-bedrag varieert van € 125 tot € 250 per maand. In dit bedrag zijn het onderhoud, de service, de garantie en de monitoring inbegrepen.
We hebben de ambitie om voor eind volgend jaar 1000 orders ontvangen te hebben en dat aantal binnen drie jaar uit te breiden naar 10.000 orders per jaar, waarbij we ons met name gaan richten op het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

THE FCTR E helpt bij het gasloos en zo energieneutraal mogelijk maken van woningen. Als member van THE FCTR E hoeven woningbezitters zelf niet te investeren in apparatuur zoals warmtepompen en zonnepanelen. Wij maken het eenvoudig en bereikbaar voor iedereen. Hiermee helpen we heel concreet en direct mee aan het reduceren van CO2-uitstoot.