Sponsh

Sponsh ontwikkelde een textiel dat water uit de lucht kan halen om daarmee bijvoorbeeld gewassen te besproeien. Volgens de oprichters is dit product een uitkomst in gebieden waar ze met droogte kampen.

(Luister de uitzending terug, vanaf ongeveer 11 minuten hoort u over Sponsh.)

In welke sector behoort het bedrijf?

Water en agri sector.

Welke innovatie pitch je? Leg daarbij zo goed mogelijk uit in welke zin de case nieuw is.

Door te kijken hoe de planten en dieren overleven in droge kustgebieden, hebben wij een ’smart textile’ ontwikkeld dat water uit lucht haalt. Het is ontwikkeld op de TU Eindhoven en nu zijn we de uitvinding aan het opschalen. Het materiaal werkt met de cycli van de dagen: ’s nachts, als het afkoelt, is het materiaal super-hydrophilic en absorbeert het water uit lucht. Overdag, als het warm is, wordt het materiaal super-hydrophobic en laat het al het water weer los. Daarmee verwachten we dat je met 1m2 stof, elke dag ruim een liter water kan produceren. Volledig off-grid, zonder energie toevoeging en schaalbaar. Dit water kan je voor legio toepassingen gebruiken in irrigatie en drinkwater voorzieningen. Of in landscape regeneration (zoals commonland.com). Het kan in alle droge kustgebieden toegepast worden: Australia, Zuid-Afrika, Mediterranee, California, Westelijk Afrika etc.

Dew catchers en fog catchers bestaan al langer en worden in mistige gebieden veel toegepast. Maar temperatuur-afhankelijke materialen om water te produceren in minder vochtige gebieden (bijv met woestijn of mediterraan klimaat), bestaan nog niet.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

De klimaat impact is twee-ledig: Elke boom of plant die groeit of blijft leven door dit materiaal, absorbeert CO2 uit lucht. Bovendien creëert groen nieuw groen. Als we een boom planten, zal dat in de omgeving meer vegetatie creëren. Daarnaast kan het andere, meer energie-intensieve vormen van waterproductie vervangen. Bijvoorbeeld als vervanging van ontziltingsinstallaties.
We hebben uitgerekend dat de CO2 impact over 5 jaar zo’n 650,000 ton CO2 reductie zal zijn. Afgezien van de CO2-impact: water wordt wereldwijd steeds schaarser. Deze innovatie kan een enorme impact maken op de water voorziening wereldwijd.

Wat is de achtergrond van dit project? Hoe is de ontwikkeling verlopen? Wanneer is de innovatie in gebruik genomen?

De innovate is ontwikkeld door dr Catarina Esteves bij de TU Eindhoven. Lourens Boot, een CleanTech entrepreneur, is samen met Catarina die innovatie aan het opschalen en vercommercialiseren. We zijn nu in de prototype fase. We verwachten de eerste pilots in Q1 2019 te starten.

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

Door de lab resultaten te extrapoleren, verwachten we dat 1 enkel vel van 1m2, tot 1,3 liter per dag produceert. Dit kunnen we verder optimaliseren. De lapresultaten zijn gepubliceerd in Advanced Materials in 2013 en 2016.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij? Is de techniek bijvoorbeeld implementeerbaar voor andere partijen?

De inzet is immens: niet alleen voor drinkwater en irrigatie doeleinden over de hele wereld. We hebben aanvragen gekregen vanuit de vreemdste industrieën: airconditionings, humidity control, zadenbedrijven en luierfabrikanten.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

We verwachten 20% marge op product sales en mikken op een omzet van 20 mln over 5 jaar.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

omdat onze innovatie ècht een verschil kan maken in de wereld. Niet alleen voor de natuur en door CO2 reducties. Water is een bron van leven. Watertekorten worden door de VN gezien als een van de grootste issues van deze eeuw. Onze innovatie kan een oplossing bieden door voor miljoenen mensen betaalbaar water te leveren, droogte migratie te voorkomen en door droge gebieden weer groen en vruchtbaar te maken.