Rinos

In plaats van veel geld te investeren in nieuwe machines bouwt kokosmattenproducent Rinos oude gasovens om tot elektrische. Dit scheelt veel investeringen en bespaart veel energie.

(Luister de aflevering terug. Deel 1: Directeur NS International Heike Luiten over de concurrentie met de luchtvaart. Deel 2, na ongeveer 11 minuten: de innovatie van Rinos)

1. Tot welke sector behoort het bedrijf?

Industrie -> Tapijt en textielindustrie. Wij maken kokosmatten. Vermoedelijk is elke (oudere) kokosmat achter de voordeur in Nederland van ons bedrijf afkomstig. Kokos is een duurzaam product (biobased en biodegradable)

2. Welke innovatie pitch je? Leg daarbij zo goed mogelijk uit in welke zin de case nieuw is.

Wij hebben in 2017 onze oude gasovens omgebouwd op stroom. Onze ontdekking is dat elektrisch verwarmen dusdanig efficiënt en snel kan worden uitgevoerd dat er geen energie meer verspild wordt aan warmtetransport, opwarming en stand-by verbruik. Hierdoor wordt er 30% energie bespaard. Door vervolgens deze ombouw te combineren met eigen zonnecellen zijn we klimaatneutraal geworden (100% CO2 reductie).

3. Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Door de ombouw en combinatie met een eigen Zonne energiecentrale zijn we in 2017 met de kokosproductie energieneutraal geworden.

4. Wat is de achtergrond van dit project?

Aanleiding was dat de oude ovens vervangen moesten worden. In plaats van nieuwe te bestellen besloten we ze om te bouwen. Dit mede omdat het een lager investeringsbedrag was. In de ombouw hebben we zelf de ontwikkeling moeten doen (wel samen met energiepartners). Met wat doorzettingsvermogen in de ontwikkeling zijn de ovens in 2017 in gebruik genomen. Door ook gebruik te maken van de SDE subsidie was het mooi e.a. te combineren met zonnepanelen, deze zijn in maart 2018 in gebruik genomen

5. Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

Er wordt 30% energie per lijn bespaard (dit is de energie omgerekend naar Nm3 aardgas). In totaal lijn wordt nu nog ca 200.000 kWh/jaar verbruikt, de eigen zonneinstallatie wekt voor ca 280.000 kWh/jaar op, daarmee wordt de energiebehoefte van de afdeling meer dan volledig gedekt. Financieel zien we een sterke reductie van de energiekosten, ondanks dat we van gas naar elektriciteit zijn gegaan.

6. Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Veel MKB productiebedrijven zitten nog met oude gastechiek. Aanschaf van nieuwe drogers is duur en de transitie stuit daarom op veel weerstand. Het aantrekkelijke is dat de ombouw in onze situatie minder investering heeft gevergd, energie heeft bespaard, de transitie van gas naar elektriciteit als is gedaan en dat we door eigen opwekking ook al volledig duurzaam zijn geworden.

7. Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

De investering per lijn was voor ons maar 20% van de investering van een nieuwe gasoven (60-80K€ ipv 300-400K€ voor een nieuw oven). De besparing per lijn ligt op ca 20.000 euro per jaar (15.000 op energie en 5.000 door extra besparingen op onderhoud/slijtage etc). Hiermee is de terugverdientijd korter dan 3-4 jaar.

8. Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Omdat het precies aan de wens van de samenleving voldoet. Omdat het met een relatief lage investering gedaan kan worden. Omdat het voor veel MKB bedrijven een mooie en haalbare stap is om te maken. Omdat het in combinatie met de door de overheid gesubsidieerde eigen energieopwekking de cirkel helemaal sluit.