Raw Paints

Willemijn Wortelboer van Raw Paints.

RAW Paints

Waarom zitten er biocides in de verf? Waarom vervoeren we water in een blik verf (60% van de inhoud)? Wat wordt gedaan met de halfvolle verfblikken en blikken met verfresten die in onze garages staan? Waarom kan water niet worden toegevoegd op het moment dat werkelijk geschilderd gaat worden?’

Deze vragen werden uitgangspunt voor het opzetten van het bedrijf RAW Paints (www.rawpaints.com). In de loop van bijna drie jaar werd een formule ontwikkeld van poeder, die met toevoeging van water, een kwaliteitsverf voor muren oplevert. Kwaliteit die tot uiting komt op de muur en zich niet hoeft te bewijzen in een verfblik. RAW Paints heeft diverse formules ontwikkeld voor alle soorten muren, binnen en buiten en diverse applicaties, zoals kelders.

(Luister de uitzending terug, vanaf ongeveer 11 minuten hoort u over RAW Paint.)

Tot welke sector behoort je bedrijf?

Verfindustrie

Welke innovatie draag je voor?

Het produceren van mineralen verfpoeder waarbij je op het laatste moment water toevoegt om verf te maken. Innovatief door :

 • je vervoert geen water mee (60% van een verfblik is water
 • je hebt geen conserverings- of oplosmiddelen nodig om de verf goed te houden. De verf is schoon en VOS vrij
 • je maakt aan wat je nodig hebt, dus geen restanten verfblikken meer in garages

Op welke manier draag je bij aan de klimaatdoelstellingen?

 • Onze verf is schoon, VOS vrij en dus onschadelijk voor diegenen die het aanbrengen maar ook zeker voor degenen die in de geschilderde ruimte moeten verblijven.
 • We willen de volgende generatie bijbrengen dat ze bewust nadenken bij het gebruik van alledaagse producten – consumptiemaatschappij is voorbij…quality of life staat centraal
 • Ons idee is disruptive en zal de verfindustrie een wake up call geven; waarom is verf jaren lang vloeibaar verkocht?
 • Met ons verfsysteem willen we lange garantieperiode geven opdat het onderhoudstermijn kan worden verlengd
 • Door het verfsysteem schilder je efficient
 • Ons verfsysteem is toegankelijk voor iedereen en kan op grote schaal direct worden ingezet
 • Ons productieproces is zo ingericht dat er geen materiaal terecht komt in het grondwater – immers we hoeven geen tanks schoon te spoelen; in het productieproces maken we gebruik van afzuigsystemen en die vangen stof op die we vervolgens hergebruiken
 • Middels partners (evt andere verfproducenten) hoop ik dat we de verfindustrie in kunnen laten zien dat het ook anders kan, alleen samen kunnen we de doelstellingen bereiken!

Wat is de achtergrond van RAW Paints

Eigenschappen van RAW Paints’ verfpoeder:

 • Het is een minerale verfpoeder, gemaakt van o.a. minerale grondstoffen
 • De verfpoeder bevat grondstoffen die afvalstoffen zijn bij andere industrieën; een stap richting circulaire economie
 • De verfpoeder bevat geen oplosmiddelen daarmee VOS vrij
 • De verfpoeder eenmaal aangemaakt met water zorgt voor verkiezeling met de ondergrond (mits mineralen/stenen onbehandelde ondergrond) en bladdert daarom niet af
 • De verf zorgt voor hechting aan muren die kampen met een hoog vochtpercentage in de steen.

Achter dit bedrijf schuilt o.a. de kracht van Willemijn Wortelboer. Ze is idealistisch ingesteld. Ze wil dat mensen bewust zijn en worden van het optimaal gebruiken van alledaagse producten. Om die bewustwording te creëren heeft ze middels schilderopdrachten in haar woonomgeving, waarbij zij samen met haar partner zelf op de ladder stond om te schilderen, anderen bekendgemaakt met RAW Paints en het fenomeen verfpoeder en zelf verf maken.

Tezamen met de positieve resultaten uit het onderzoek verricht door TNO/TUV Rheinland; een Klasse 1 verf op hechting en UV bestendigheid, heeft ze met RAW Paints een lange termijn visie: uiteindelijk wil ze mensen geen verf verkopen, ze wil hen ‘een wit huis’ bezorgen. Dat geeft aan dat RAW Paints staat voor duurzaamheid en service. RAW Paints werkt samen met ervaren, betrokken schilders en samen geven zij de garantie dat men een wit huis zal behouden. Het idee is geboren in 2012, in 2015 is de formule ontwikkeld en in 2016 werden de eerste projecten geschilderd.

Wat zijn de resultaten?

Middels een TNO rapport kunnen we stellen dat we 5 jaar garantie kunnen geven op onze verf. Diverse projecten, geschilderd met onze verf, laten zien dat we concurrerend zijn met de andere verfmerken.

Wat is de functie in maatschappij?

Ons verfsysteem is schaalbaar en direct te implementeren voor het grote publiek. Omdat we een jong bedrijf zijn, bijna 3 jaar bestaansrecht, hebben we wel te maken met wat battles:

 • Conservatieve schildersbranche die nieuwe producten ‘lastig’ vindt
 • Trackrecord van ‘slechts’ 2 jaar middels projecten
 • Nog geen naam in de industrie; nominaties bij NL packaging awards, top100 MKB en Accenture Innovations Awards zullen daar nu wel positief aan bijdragen.

Wat is het kostenplaatje?

Ik kan cijfers gaan noemen, dit zullen slechts aannames zijn opdat het grotere publiek ons product gaat gebruiken. Ik wil dat ons product gesnapt wordt, impact kan maken. Als er eenmaal een draagvlak is en  ons product wordt gebruikt, tja dan spreek ik van succes en dat is niet uit te drukken in cijfers.

Waarom verdient Raw Paints de Green Quest Award?

Met ons product kunnen we een heel groot verschil maken op diverse vlakken. Met de passie die wij voor ons product hebben, ons verhaal en onze doelstelling en hoe we in het leven staan wil ik graag een voorbeeld zijn voor anderen om te laten zien dat je alles kunt bereiken en dan ook nog het verschil kan maken.