Mother Nature

Kimberly Roersma

Mother Nature Cleans

(Deel 1: verduurzaming van de luchtvaart. Na ongeveer 11 minuten hoort u Kim Roersma van Mother Nature Cleans.)

1. Tot welke sector behoort het bedrijf?

Mother Nature Cleans heeft als doel het verduurzamen van de schoonmaakindustrie. Daarnaast heeft Mother Nature Cleans impact op vele sectoren omdat schoonmaak overal toegepast wordt. Denk hierbij aan hotels, ziekenhuizen, kantoren, scholen, retail, high traffic etc.

2. Welke innovatie pitch je?

Met Mother Nature Cleans verkoop ik het Lotus® PRO schoonmaak systeem dat koud leidingwater omzet tot gestabiliseerd ozonwater. Het systeem bestaat uit twee onderdelen; de stabilisatie module die kalk en mineralen uit het water filtert en de high capacity unit die zuurstof omzet in ozon wat aan het gestabiliseerde water wordt toegevoegd. Kortom, schoonmaken met water, zuurstof en elektriciteit is de toekomst.

Het gestabiliseerde ozonwater vervangt álle dagelijkse schoonmaak chemicaliën in bijvoorbeeld hotels, ziekenhuizen, kantoren, scholen, musea etc. Het ozonwater heeft een sanitizing effect van 24 uur waarna het terug keert naar de originele staat; water en zuurstof. We want to change the way the world cleans! Allesreiniger, glasreiniger, vloerreiniger, sanitair reiniger, interieur reiniger en ga zo maar door, zijn dan ook absoluut verleden tijd. Schoonmakers hoeven deze dampen niet meer in te ademen en de natuur blijft ongeschonden.

3. Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Het Lotus PRO schoonmaak systeem zorgt ervoor dat ozonwater plaatselijk wordt geproduceerd. Dit betekent in eerste instantie dat schoonmaak chemicaliën verleden tijd zijn en daarnaast het water ook niet meer vervuild wordt met deze chemicaliën. Kortom, duizenden liters chemie en vervuild water blijven bespaard. Ook zijn verpakkingen en transport verleden tijd. Dit heeft een significante impact op de vermindering van CO2.

4. Wat is de achtergrond van dit project? Hoe is de ontwikkeling verlopen? Wanneer is de innovatie in gebruik genomen?

In januari 2017 heb ik Mother Nature Cleans officieel gelanceerd op de Facilitair Beurs in Utrecht. Na twee jaar geleden mijn Bachelor of Business Administration te hebben behaald aan de Hotelschool Den Haag, en ook werkervaring te hebben opgedaan bij gerenommeerde internationale hotelketens, was ik bij mijn oom in Las Vegas.

Had ik voorheen alleen met schoonmaak te maken gehad als onderdeel van de taken binnen een hotel, daar zag ik met eigen ogen hoe het hotel werd schoongemaakt, zonder gebruik van chemie met goede kwaliteit.

Ik was best sceptisch. Daarom heb ik twee weken lang met het schoonmaakteam meegelopen om te kijken hoe het systeem werkt en hoe zich dat vertaalt naar de schoonmaakoperatie van elke dag. Ik was zo enthousiast dat ik na terugkomst in Nederland direct een onderzoek startte voor toepassing in de Nederlandse schoonmaakbranche.

5. Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

We zijn gestart met verschillende pilots in verschillende segmenten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Holland Casino’s, Penitentiaire inrichtingen, IKEA, Steigenberger Hotel en Intercontinental’s duurzame QO hotel. Tijdens deze pilots stonden kwaliteit, duurzaamheid en kosten centraal. De resultaten waren indrukwekkend. Een kwaliteit verbetering van gemiddeld 38%, duizenden liters chemie en vervuild water werden bespaard en een gemiddelde kosten besparing van 21%.

6. Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Het Lotus PRO schoonmaak systeem produceert 8 liter gestabiliseerd ozonwater per minuut. Daarnaast zijn de enige benodigdheden voor de implementatie; een stopcontact en een water aansluiting. Kortom, een makkelijke implementatie die binnen elk bedrijf toepasbaar is. Sinds kort hebben we ook de iClean mini, een kleinere variant die ook ozonwater produceert. Perfect voor de particuliere markt en kleinere panden.

7. Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Met het implementeren ven het Lotus® PRO schoonmaak systeem zijn schoonmaak chemicaliën verleden tijd en daarbij dus ook de aanschaf. We zien een gemiddelde kosten besparing van 21%. De aanschaf van het de high capacity unit is EUR 995,-. De stabilisatie module moet na 3.000 liter vervangen worden en kost EUR 379,-. De iClean mini, de kleine variant, is een eenmalige investering van EUR 250,-.

8. Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Als founder en ‘managing director’ van Mother Nature Cleans ben ik verantwoordelijk daadwerkelijk verandering teweeg te brengen in de schoonmaak industrie. Naast de reguliere sales en marketing activiteiten richt ik me met name op de schoonmaak teams. Het begeleiden van de operationele verandering, het uitvoeren van kwaliteitsmetingen, de duurzaamheid analyses en het trainen van mensen is van uiterst belang.

Schoonmakers werken fysiek ontzettend hard en onder gigantische tijdsdruk. Effectief trainen, begeleiden en luisteren is cruciaal om uiteindelijke verandering teweeg te brengen om de teams in een gezondere werkomgeving te laten werken. Schoonmaak is overal waar mensen ten alle tijden centraal staan, dat verdient erkenning, verduurzaming, veiligheid en innovatie.