Hamwells

Hamwells

Hamwells maakt douchen duurzaam. De tech start-up is in 2016 begonnen, en maakt verschillende douchesystemen waarmee op een slimme manier de warm-tapwatervraag sterk wordt gereduceerd. Zo bespaar je water, stroom en of gas, zonder afscheid te moeten nemen van lekker lang en warm douchen.

Luister de hieronder aflevering terug. Hamwells wordt geïntroduceerd na 12 minuten.


Illustratie: Hein de Kort

De inzending

In welke sector behoort het bedrijf?

Hamwells is een technologie scale-up bedrijf dat producten produceert en verkoopt aan de particuliere en zakelijke markt.

Welke innovatie pitch je? Leg daarbij zo goed mogelijk uit in welke zin de case nieuw is.

De energietransitie zoals we deze nu doorlopen in Nederland is een moeilijke. Van het gas af naar een duurzame samenleving lijkt erg veel geld te gaan kosten. Hamwells biedt met de HomeSpa en Blue douchesystemen een oplossing die de warm-tapwater vraag sterk reduceert. Hierdoor kan een huis of appartement tegen veel lagere kosten dan voorheen mogelijk volledig energieneutraal worden.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

De Hamwells HomeSpa bespaart tot 80% op water en tot 70% op energie ten opzichte van een conventionele douche. Dit betekent concreet voor de klimaatdoelstellingen dat een huishouden met de Hamwells HomeSpa 4000kWh, 140m3 aan drinkwater en een ton CO2 per jaar bespaart.

Wat is de achtergrond van dit project? Hoe is de ontwikkeling verlopen? Wanneer is de innovatie in gebruik genomen?

Hamwells is gestart in 2015 door Rob Chömpff, Eric van Duin en toentertijd nog betrokken, Wouter Chömpff . Gedreven vanuit de visie dat de huidige douchetraditie een grote impact heeft op de verduurzaming van Nederland zijn we gestart met het ontwikkelen en vermarkten van de Hamwells HomeSpa. Dit product is inmiddels ruim een jaar op de markt. Hamwells is nu ook “De Blue” aan het ontwikkelen, een compact douchesysteem dat alleen energie en CO2 bespaart.

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

Onze claim van energie en waterbesparing is onafhankelijk door KIWA in Apeldoorn bevestigd.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij? Is de techniek bijvoorbeeld implementeerbaar voor andere partijen?

Het aardige is dat de Hamwells HomeSpa en Blue zo veel energie en water besparen hierdoor de infrastructuur van een huishouden ineens veel simpeler kan. De grote warmtepompen waar nu veel over gesproken wordt kunnen namelijk de grote piekvraag van het opwarmen van douchewater voor een traditionele douche niet aan. Daarom moet er ook een enorme boiler geplaatst worden die als buffer dient. In de winter wordt het een probleem, dan kan de warmtepomp de vraag van zowel verwarming als douchewater opwarmen moeilijk aan. Met de Hamwells HomeSpa (en Blue) valt die enorme piekvraag weg. Je kan zeer comfortabel douchen uit een kleine 50 liter boiler. Met bijvoorbeeld een zeer kleine warmtepomp kan daarnaast het huis op temperatuur gehouden worden. Hierdoor is duurzaam all-electric mogelijk tegen lage kosten en zonder een enorme impact te hebben op de energie infrastructuur van Nederland.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit? Kosten/baten/verwachtingen?

De winkelprijs is circa €5000 incl. BTW voor een HomeSpa + warmwatervoorziening (boiler). Puur kijkend naar de verbruikskosten heeft een gezin die nu op gas stookt de douche een terugverdientijd vergelijkbaar met zonnepanelen. Wanneer in een renovatie of nieuwbouw gekeken wordt naar de totale energieinfrastructuur is de HomeSpa al terugverdiend voordat deze in gebruik is genomen. Dit dankzij de zeer sterk gereduceerde kosten voor die totale infrastructuur.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Hamwells heeft een fantastisch team van jonge engineers en wordt gesteund door een goede groep van zeer ervaren mensen in de vakgebieden van energie, infrastructuur, productie en financiën. Samen proberen wij onze rol te vervullen in het halen van de UN sustainability goals en een bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland. We vinden dat iedereen dat moet weten en de Green Quest Awards kan hier een fantastische bijdrage aan leveren.