Finch Buildings

Finch Buildings maakt houten gebouwen van hoge kwaliteit.

Finch Buildings

Finch Buildings maakt massief houten bouwmodules die op en aan elkaar passen als lego blokken. Op die manier bouwen ze in een paar dagen tijd een heel huis.

(Na ongeveer 11 minuten hoort u Jurrian Knijtijzer. over Finch Buildings.)

Tot welke sector behoort het bedrijf?

Sectoren Architectuur en Bouw

Welke innovatie pitch je?

Finch Buildings maakt hoogwaardige modulaire gebouwen van massief hout (CLT). We hebben een bouwsysteem ontwikkeld bestaande uit geprefabriceerde modules, die voor elke doelgroep en toepassing geschikt zijn. Als studio, twee- of driekamerappartement, kantoor, zorgappartement of hotel. Er staan momenteel 3 kleinere gebouwen in Nederland (Amsterdam, Tilburg en Leiden). In de eerste helft van 2018 bouwen we een tweetal grote complexen in Monnickendam en Alkmaar (106 en 50 modules) voor verschillende doelgroepen.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 36% van de CO2 uitstoot. Onze gebouwen stoten 0% CO2 uit, omdat we bouwen met (massief) hout, wat middels fotosynthese CO2 onttrekt aan de atmosfeer. Door te bouwen met hout is in elke Finch module 12 ton CO2 opgeslagen, onttrokken uit de atmosfeer en opgeslagen tijdens de groei van de boom. Hout stoot vrijwel geen CO2 uit bij productie, waarmee per module 28 ton bespaard wordt in vergelijking met het bouwen met bouwmaterialen.
Door het gebouw in Monnickendam (106 modules) te realiseren wordt er 3.255.000 kilometer autorijden aan CO2 gecompenseerd en komt er 2.835 jaar aan schone lucht vrij. Er worden 5 bomen teruggeplant voor elke 3 gebruikte.

Wat is de achtergrond van dit project?

Het project is tot stand te komen doordat Finch haar bouwsysteem heeft gepitcht bij woningcorporatie Wooncompagnie, die vervolgens het initiatief heeft genomen voor inschrijving op een project in Monnickendam. Het duurzame karakter van Finch Buildings heeft Wooncompagnie overtuigd om iets anders te doen dan traditionele bouw. De producent van Finch – De Groot Vroomshoop – en ontwikkelaar BMB (beiden VolkerWessels) zijn daarna betrokken. Het project komt dus tot stand in een netwerk van samenwerkende partijen.

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

Boven beschreven C02 reductie en een EPC van 0. C02 is onderzocht in samenwerking met CLT-leverancier Stora Enso. EPC-berekening is uitgevoerd door Loohuis Installatieadvies. Niet berekend, maar wel onderzocht, is het effect van verblijven in houten gebouwen op de mentale gesteldheid van de mens.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Het toepassen van hout in plaats van beton, cement en staal als constructiemateriaal is breed implementeerbaar op alle typen gebouwen. Het bouwsysteem van Finch wordt in Nederland vervaardigd door De Groot Vroomshoop, maar in het buitenland kunnen partnerships worden gesloten met andere fabrieken.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Het project wordt tegen marktconforme bouwkosten gerealiseerd. Met de verkoop van de vrije sector appartementen, zal de ontwikkelaar een gezond rendement draaien.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Omdat we met onze duurzame gebouwen een beter klimaat mogelijk maken. Omdat we werken aan een wereld waarin gebouwen gezond en milieuvriendelijk zijn. Alleen dan zullen we in staat zijn om de grootst mogelijke impact te maken. Wij willen duurzame gebouwen beschikbaar maken voor iedereen.