Everuse

EverUse maakt circulair isolatiemateriaal van natuurlijke, cellulose vezels. Dit circulaire isolatiemateriaal wordt volledig van papier afval gemaakt. EverUse wil bijdragen aan een afvalloze maatschappij met uitsluitend hoogwaardige producten.

Luister de uitzending hier terug:

 

In welke sector behoort het bedrijf?

Bouw

Welke innovatie pitch je?

Circulair isolatiemateriaal. Wij zijn de eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld (locatie Sneek) die verantwoordelijkheid neemt voor onze grondstoffen. Middels upcycling veranderen wij papier en kartonafval in een circulaire isolatiemat waarvan de grondstoffen oneindig hergebruikt kunnen worden zonder gebruik te maken van nieuw te winnen grondstoffen.

Wij hebben een innovatief circulair businessmodel dat een waardestroom creëert die er nu niet is.  Afval levert niets op maar kost geld. Wij hoeven geen restwaarde of statiegeld te berekenen in de kostprijs (voorfinanciering die de prijs verhoogt) zoals lineaire bedrijven dat doen om hun afvalkosten te dekken.

Wij creëren geen afval en zelfs ons snijverlies in ons productieproces is in 13 minuten weer een winstgevende plaat. Wij kopen afval uit de markt wat wij upcyclen middels onze technologie. Wij blijven eigenaar van de grondstof en betalen de grondstofwaarde aan onze caretakers terug als het niet langer gebruikt wordt.

Bij inlevering word het gewogen en net als goud en zilver krijg je betaald voor wat je inlevert. Ons materiaal kan ook gezien worden als een investering en een extra incentive creëren voor de caretaker. Als de grondstofwaarde stijgt krijgt hij extra voordeel.

Voorbeeld: een plaat kost 10 euro en kent op moment van transactie 1 euro grondstofwaarde TCO bij inlevering 1 dag later 9 euro. 10 jaar later grondstofwaarde gestegen naar 4 euro TCO bij inlevering 6 euro.

Wij veranderen hiermee afvalkosten in grondstofwaarde en dragen hierbij op industriële schaal bij aan de realisatie van afval loze steden en wording van de circulaire economie. Wij zijn het eerste cradle to cradle gecertificeerde circulaire isolatiemateriaal ter wereld. Het is een gezond product zonder schadelijke vezels, wij lossen hiermee het maatschappelijke probleem van minerale wol op.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Onze matten zijn gemaakt van cellulosevezels uit afvalstromen. Wij hoeven geen nieuwe grondstoffen te onttrekken aan de aarde en als wij ons materiaal terugkrijgen maken we in 13 minuten zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen exact dezelfde Everuse isolatiemat. Door de toepassing van de cellulosevezels slaan wij CO2 op gedurende een lange termijn (min 7-50 jaar).

Hiermee dragen wij met elke meter circulaire isolatie die er geupcycled wordt en verwerkt in de gebouwen in Nederland, vandaag al concreet bij aan de klimaatdoelstellingen. Onze fabrieken worden geplaatst rondom de steden (lokale productie) waar celluloseafval word gecreëerd en wij kunnen met minimale logistieke bewegingen het waardevolle isolatie materiaal weer naar de steden toe brengen.

Ons materiaal heeft hiermee een negatieve co2 footprint en slaat door de toepassing langdurig co2 op. Wij zijn reeds begonnen met de verkoop in de UK en Denemarken en laten als Nederlands circulair product aan het buitenland zien dat wij koplopers zijn die niet alleen praten maar doen. Stap 1 is starten met verkopen en stap 2 is fabrieken exporteren om de impact zo groot mogelijk te maken.

Wat is de achtergrond van dit project?

De toepassing is ontwikkeld in een periode van 10 jaar in eerste instantie voor de akoestische markt. Het materiaal heeft de hoogste akoestische absorptie ter wereld en wordt veel gebruikt in gebouwen met geluid, geluidstudio’s evenementen locaties, discotheken, uitgaansgelegenheden, bioskopen, etc. Heineken en Interbrew waren de grootste klanten en hadden toen nog veel vastgoed en wij isoleerden dat i.v.m. voorkomen geluidsoverlast voor de omgeving.

Toen de brouwers vastgoed en leningen niet langer aan de uitbaters verstrekten kwam het bedrijf in zwaar weer en hebben wij met eigen geld in een 5 jarige ontwikkeling 2,5 mio euro geïnvesteerd om het product, machines en proces circulair te maken. 5 Oktober 2017 behaalden wij de cradle to cradle certifcering en op 23 januari j.l. is onze circulaire isolatiefabriek officieel geopend door koning Willem Alexander.

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

Al onze testen akoestisch, thermisch, brandwerendheid en onze cradle to cradle certificering zijn gedaan door gerenommeerde instituten als SGS SEARCH, DPA Cauberg Huygen en TU Delft en worden uitgevoerd conform de wettelijke gestelde normeringen. Alle testen kunnen wij overleggen.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Onze techniek zal Nederlandse gebouwen veranderen in opslagplaatsen van waardevolle grondstoffen (grondstof banken). Toekomstige generaties hebben zo altijd voldoende grondstoffen om aan hun dromen te bouwen en de waardevolle grondstoffen worden nooit meer vernietigd. Ons materiaal zorgt op een gezonde en verantwoorde wijze dat we onze gebouwen circulair kunnen gaan isoleren en geen afval meer maken bij datgene wat we doen.

Wij werken met veel partijen samen om circulaire oplossing te creëren die bijdragen aan een veilige en comfortabele leef- en werkomgeving. Wij hebben al samenwerkingen waarbij het EverUse Inside principe word toegepast. VB Samen met een deurenproducent hebben we de eerste circulaire c2c deur ter wereld ontwikkelt. Deze kwalitatieve eigenschappen van deze deur zijn alleen realiseerbaar doordat EverUse als kernmateriaal toegepast word.

Net als bijvoorbeeld GoreTex, je hebt nike, adidas en arcteryx allemaal eigen design maar alleen ademend waterdicht door de eigenschappen van goretex. Als samenwerkende bedrijven bieden wij unieke circulaire producten aan de markt waardoor er prachtige nieuwe proposities ontstaan die de wording van de circulaire economie zullen versnellen en de afval loze maatschappij zal realiseren.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Wij hebben een gezond business model en zijn nu aan het opschalen qua productie. Volgend jaar willen wij nog een show case fabriek openen in Nederland en we hopen in de UK en Denemarken te kunnen gaan starten met productie. In 5 jaar tijd willen wij aanwezig zijn met minimaal 1 fabriek in elk Europees land.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Wij zijn op een missie en daar moeten wij qua bekendheid geholpen worden. Deze award zou ons daar erg bij helpen.