Energetika

Energetika ontwikkelt duurzame slimme projecten voor de industriële en zorgsector door middel van Internet of Things. Ze gebruiken duurzaamheid als middel om de investering in vernieuwingsprojecten en de operationele uitgaven te optimaliseren. dit maakt een duurzame implementatie bij onze klanten een “no brainer” beslissing.

In welke sector behoort het bedrijf?

Vastgoed Sector – Industrie/Zorg/Kantoren/smart cities

Welke innovatie pitch je?

Wij gebruiken Duurzaamheid als middel om vastgoed toekomstbestendig te maken. We helpen bedrijven om te verduurzamen met energie-efficiënte oplossingen via het Internet of Things. In een eerste fase richten we ons op energiebesparing bijvoorbeeld verlichting, airco, cooling en verwarming-, ons primaire doel. Maar na installatie is de software van het systeem door middel van zelfgebouwde apps eindeloos op te schalen naar allerlei andere functies en efficiëntie-toepassingen.

Zo kun je het uitbreiden met sensoren die machines in de gaten houden en zo storingen gaan voorspellen, of je kunt met het systeem een compleet overzicht van de logistieke processen krijgen. Zo bouw je aan een industry 4.0. Of neem een ziekenhuis in Chicago, waar de besparing is opgelopen tot 2 miljoen dollar per jaar, onder andere doordat we het systeem daar uitbreiden met een tracking-systeem voor medische apparatuur. Je ziet nu tot op de vierkante meter nauwkeurig waar de spullen zich bevinden. Dat scheelt verspilling – per persoon wordt dagelijks gemiddeld 1 uur naar medische apparaten gezocht – en 8 van de 10 ‘verloren voorwerpen’ blijken nu gewoon aanwezig, dus je voorkomt ook onnodige inkoop. Zo werk je aan smart health care.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Duurzaamheid wordt vaak als kostenpost gezien in plaats van waarde. Wij willen dit dmv een integrale oplossing veranderen. Met ons project is het mogelijk om de vastgoed extreem energie efficiënt te maken en tegelijkertijd processen en activiteiten te verbeteren dmv data analyse.

Wat is de achtergrond van dit project? Hoe is de ontwikkeling verlopen? Wanneer is de innovatie in gebruik genomen?

Een paar jaar geleden en na aanleiding van de ervaring van de oprichters tijdens een milieu ramp is het bedrijf tot stand gekomen. Wij zijn meer dan 9 jaar bezig met onze visie, in verschillende landen zien we dat duurzaamheid alleen, vaak niet aantrekkelijk genoeg is om massaal in projecten te implementeren, daarom hebben we meerdere functionaliteiten aan onze duurzame technologie toegevoegd

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

In de zorg sector, kunnen we meer dan 40% van de totale energiekosten verlagen. Daarnaast zorgt het systeem ook voor een gigantische optimalisatie van de CAPEX en OPEX van zorg instellingen en ziekenhuizen. Dit meten we real-time en we vergelijken deze met de cijfers voor de implementatie.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Door het zichtbaar te maken is het voor iedereen duidelijk wat de impact van hun eigen gedrag is en door het delen van deze informatie worden zij ook deelgenoot van het project. De technieken zijn te implementeren in elke vorm van vastgoed

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Omdat onze oplossing op basis van energiebesparingen werkt, kunnen wij het project volledig financieren. Onze klanten hoeven niet te investeren en ze kunnen direct verduurzamen en krijgen er ook nog een ‘smart’ kantoor voor terug.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Wij zijn van overtuigd dat onze propositie uitzonderlijk sterk is omdat wij voldoen aan de behoeftes van de verschillende ‘beslissers’. Duurzaamheid – Toekomst van bedrijven en organisaties – Investering