Dens

DENS bouwt en ontwikkelt duurzame energie-generatoren op basis van mierenzuur.

DENS

DENS bouwt en ontwikkelt duurzame energie-generatoren op basis van mierenzuur. Ze stammen af van Team FAST, het studententeam van de TU Eindhoven dat ook al een stadsbus hierop liet rijden. Nu ontwikkelen ze de techniek verder in een startup verder met de naam DENS. De eerste focus ligt op de bouwsector

Tot welke sector behoort het bedrijf?

Machinebouw /energie sector

Welke innovatie pitch je?

De Hydrozine (mierenzuur) generator. Dit is een generator die gebruik maakt van de duurzame, CO2-neutrale, vloeibare brandstof mierenzuur. Deze zet hij in het systeem om naar waterstof en vervolgens naar elektriciteit. Eerder is een dergelijk systeem enkel voor een onderzoek gebouwd, er is nog nooit een dergelijke generator gebouwd die echt geschikt is voor commercieel gebruik.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Alle toepassingen waarin nu een krachtige diesel motor vereist is kunnen wij met ons systeem vervangen. Van generatoren voor festivals tot aan grote schepen.

Wat is de achtergrond van dit project?

We zijn in 2015 als studententeam met de techniek in het lab begonnen, daarna hebben we deze doorontwikkeld naar een groter prototype (trl7). Nu maken we met DENS de stap, om het systeem commercieel beschikbaar te maken (trl9).

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

De resultaten zijn veel belovend en de techniek is bewezen op kleine en grote schaal.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Het systeem kan duurzame energie beschikbaar maken onafhankelijk van plaats en tijd voor iedereen. De machine kan als stationaire generator worden gebruikt of het kan worden in gezet als motor voor voertuigen voor bijvoorbeeld DAF, VDL, BMW of Volkswagen.

Hoe ziet het financiƫle plaatje eruit?

Momenteel bouwen we aan een nieuw systeem dat nog boven de marktprijs van een normale aggregaat zit. Er is echter wel uitzicht dat de prijs ongeveer hetzelfde zal gaan worden. Daarnaast zullen de energiekosten uiteindelijk goedkoper zijn dan die van waterstof of batterijen.

Waarom moet Dens The Green Quest Award winnen?

Met onze innovatie zijn we in staat vele sectoren te verduurzamen die daar nu nog geen oplossing voor hebben, alles waar nu een zware diesel motor in zit kan duurzaam worden. Denk aan generatoren voor de bouw, festivals, eilanden, schepen, trucks, bussen, graafmachines of dieseltreinen.