Coffeebased

Coffee Based maakt producten van koffiedik., zoals een notitieblok.

Coffee Based

Coffee Based maakt producten van koffiedik. Hun eerste product is een notitieblok, maar ze onderzoeken de mogelijkheden om meer items aan hun productlijn toe te voegen. Mede-oprichter Lisanne Addink vertelt over hun plannen.

(Deel 1: Gasunie over de mogelijkheid om hun aardgasinfrastructuur te gebruiken voor watergas. Deel 2,v anaf ongeveer 12 minuten: Lisanne Addink over CoffeeBased.)

In welke sector behoort het bedrijf?

Volgens de KVK onder de noemer Technisch speur- en ontwikkelingswerk, maar wij zien onszelf vooral als aanjager van de omslag binnen de koffiebranche, waarin koffieafval straks waardevoller is dan het kopje koffie.

Welke innovatie pitch je?

Een plaatmateriaal gemaakt van koffieafval. Het Coffee Based Notebook is het eerste product dat wij op de markt hebben gelanceerd. Het is een houtvrij notitieboek gemaakt met een kaft van koffieafval. Er is geen ander bedrijf in Nederland die producten produceert van koffiemateriaal.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

In Nederland ontstaat er jaarlijks 120 miljoen kilo koffieafval. Coffee Based ziet hierin een waardevolle grondstof. Wij werken aan oplossingen om dit koffieafval om te zetten in nieuwe producten, zoals het Coffee Based Notebook. Dit notitieboek bestaat uit een kaft die gemaakt is van 1 kop koffie. Daarnaast is het papier in dit boek is 100% gerecycled. Voor de productie ervan worden geen bomen gekapt. Zo wordt het milieu zo min mogelijk belast. Ook wordt er 83% water, 72% energie en 53% CO2 bespaard.

Wat is de achtergrond van dit project? Hoe is de ontwikkeling verlopen? Wanneer is de innovatie in gebruik genomen?

Sinds 2015 zijn wij gestart met de ontwikkeling van een materiaal op basis van koffieafval. Het begon met het afstudeerproject van Marjet, tijdens haar studie Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam kwam zij op het idee om koffieafval in te zetten als grondstof. Een periode van materiaalontwikkeling volgde en dat leidde tot een plaatmateriaal gemaakt van koffieafval. In 2017 ging het eerste Coffee Based Notebook over de toonbank.

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

De daadwerkelijke verkoop van de notitieboeken. Inmiddels zijn er 10000 notitieboeken geproduceerd, waardoor wij het afval van 10000 kopjes koffie hebben gered van de vuilverbranding. Met het gebruik van het 100% gerecyclede papier voorkomen we het kappen van bomen, water- en energiegebruik en CO2-uitstoot. Daarnaast hopen we onze gebruikers te inspireren, hen de waarde van materialen te laten inzien. Ook zijn we zijdelings met diverse projecten op het gebied van materiaalontwikkeling en productontwikkeling.

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij?

Het plaatmateriaal is niet alleen geschikt voor het maken van kaften van notitieboeken. Je kunt er ook interieurproducten van maken zoals lampen of er meubels mee bekleden. Daarnaast werken we aan een halffabricaat dat geschikt is voor spuitgieten, dan gaat er nog een hele wereld aan mogelijkheden open. We zijn dus niet gelimiteerd tot het maken van notitieboeken.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

De jaaromzet van 2017 was 100.000 euro. Daar gaan we dit jaar overheen en zullen onze winst herinvesteren in het ontwikkelen van nieuwe materialen en producten van koffieafval.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Wat onze klanten mooi vinden aan ons product is het verhaal. Dat klopt. Zoals wij zelf zeggen in ons notitieboek: “Het kan allemaal gebeuren tijdens die ene kop koffie; dat levensveranderende idee, een goed voornemen, zo’n fijn gesprek of een bijzondere ontmoeting. Houd dan dit Coffee Based notitieboek bij de hand. Gemaakt van het koffiedik van die ene kop koffie, is dit de beste plek om dat idee, voornemen, inzicht of telefoonnummer aan toe te vertrouwen.” En dat is ook precies wat ons notitieboek is. Een notitieboek dat ruikt naar vertrouwen, naar koffie, naar gezelligheid en samenzijn. Terwijl ondertussen de gebruiker wordt geïnspireerd om duurzamer met materialen en dus onze wereld om te gaan.