BeFrank

BeFrank is een moderne pensioenuitvoerder waar ongeveer 185.000 werknemers (deelnemers) in Nederland pensioen opbouwen via hun werkgever. Ze beheren bijna 3 miljard euro wat ze dagelijks beleggen voor hun deelnemers. Samen met Triodos Investment Management hebben ze in 2014 een duurzame lifecycle (beleggingsmix) ontwikkeld waarvoor werknemers kunnen kiezen. Op hun app bij BeFrank hebben werknemers inzicht in en de mogelijkheid om voor deze duurzame lifecycle te kiezen. Ze zien dan heel eenvoudig wat de impact op hun pensioen zal zijn.

Dankzij het Sustainable Impact Dashboard dat BeFrank lanceerde, zien ze nu ook wat deze groene beleggingsmix voor een impact op de wereld heeft. Dus wat betekent het qua CO2-reductie, afval- en waterbesparing? Door de getallen te vertalen naar bijvoorbeeld aantal douchebeurten wordt het nog concreter. Hiermee krijg je als deelnemer een completer beeld en kun je nóg beter een keuze maken die bij je past.

Luister de uitzending terug.
Deel 1: Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese Bossen van de WUR over CO2-compensatie door slim bosbeheer.
Deel 2 (na 10 minuten): Jan Hein Rhebergen, directeur van BeFrank, over inzicht in de impact van je duurzame pensioen

In welke sector behoort het bedrijf?

BeFrank is een moderne online pensioenuitvoerder in de collectieve pensioenmarkt.

Welke innovatie pitch je? Leg daarbij zo goed mogelijk uit in welke zin de case nieuw is.

Wij pitchen het Sustainable Impact Dashboard. Dit is een tool om deelnemers die beleggen in de Duurzame Lifecycle bij BeFrank naast de financiële impact, ook inzicht te geven in de duurzame impact van hun beleggingen. Dit doen wij op hun persoonlijke pensioenpagina. De duurzame impact wordt weergegeven in 3 deelgebieden: CO2-, afval- en waterbesparing. Door de getallen te vertalen naar bijvoorbeeld aantal douchebeurten, maken we het bovendien nog concreter en daarmee aansprekender.

Waarom dit dashboard?

Onze missie is pensioen dichterbij mensen te brengen. Wij doen dit op verschillende manieren, zoals door duidelijke communicatie, een online omgeving en app waardoor je altijd inzicht in je pensioen hebt en door steeds te zoeken naar nieuwe manieren om pensioen op het netvlies bij deelnemers te krijgen. Wat wij belangrijk vinden is dat deelnemers zelf keuzes kunnen maken. Wat is een manier van beleggen die bij mij past? Door naast de financiële impact, ook de duurzame impact te laten zien, krijg je als deelnemer een completer beeld en kun je nóg beter een persoonlijke keuze maken. Door de getallen te vertalen naar bijvoorbeeld aantal douchebeurten, maken we het bovendien nog concreter en daarmee aansprekender. We willen het dashboard nog verder ontwikkelen en de impactdata ook beschikbaar stellen voor werkgevers. Dan kunnen zij zien hoe zij als bedrijf samen met hun medewerkers een bijdrage leveren aan een beter milieu via hun pensioenregeling. Die data kunnen ze vervolgens publiceren in hun jaarverslag.

Hoe gaat dit project concreet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen?

Duurzaam beleggen heeft een grote impact op een betere wereld. In Nederland wordt er met circa € 1300 miljard euro aan pensioengeld belegd. Met een fractie hiervan kan er al een enorme impact gemaakt worden. We merken dat de eerste werkgevers ervoor kiezen om duurzaam als de standaard te kiezen. Als die lijn zich voortzet heeft dit veel impact.

Wat is de achtergrond van dit project?

In 2014 hebben wij samen met Triodos Investment Management de Duurzame Lifecycle ontwikkeld. Een ‘donkergroene’ lifecycle waarin niet alleen bepaalde sectoren worden uitgesloten, maar waarin bedrijven geselecteerd worden die een bijdrage leveren aan een betere wereld. Het zit in ons DNA om deelnemers inzicht te bieden. Een logische volgende stap was dan ook om de duurzame impact van deze lifecycle te tonen aan deelnemers zodat ze kunnen zien wat hun pensioeninleg bijdraagt aan een betere wereld. Het is belangrijk dat de data betrouwbaar zijn. Triodos heeft hiervoor een onafhankelijke gecertificeerde partij geselecteerd die pensioenkapitaal kan vertalen naar deze impactdata. Het Sustainable Impact Dashboard is vorige maand live gegaan.

Wat zijn de resultaten en hoe worden deze gemeten?

Omdat het dashboard pas net live is, zijn er nog geen resultaten te delen. Wij zullen de resultaten meten aan de hand van de data. Zoals het aantal deelnemers dat gekozen heeft voor de Duurzame Lifecycle, hoeveel geld daarin belegd is en hoeveel impact heeft dit gemaakt. Alle data houden wij bij en kunnen wij eenvoudig rapporteren. Wel horen wij al veel positieve reacties!

Welke bredere functie kan deze techniek vervullen in de maatschappij? Is de techniek bijvoorbeeld implementeerbaar voor andere partijen?

Deze techniek zal (pensioen)sector breed implementeerbaar zijn. Er wordt op dit moment € 1300 miljard euro belegd door de gehele Nederlandse pensioensector en dit biedt dus een ongelofelijke potentie om impact te maken en klimaatdoelstellingen te realiseren. Wij zijn graag bereid onze ervaringen te delen.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

De ontwikkeling van dit dashboard heeft ons beperkte (IT)middelen gekost. Mede te danken door de samenwerking en co-creatie met Triodos Investment Management. Over de verwachtingen is de voorspelbaarheid moeilijk. Werkgevers hebben ook de mogelijkheid de Duurzame Lifecycle als standaard in te stellen voor hun werknemers. In dat geval is de groei natuurlijk enorm.

Waarom verdient jouw innovatie the Green Quest Award?

Wij zijn ervan overtuigd dat we met onze innovatie een mooie bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen. En aan het pensioenbewustzijn in Nederland. Met ons belegde vermogen van bijna € 3 miljard is de potentiële impact achter deze innovatie groot. Deze award zou een mooie erkenning zijn en een extra motivatie om door te gaan met het ontwikkelen van innovatieve duurzame oplossingen!