#9 Hedgehog Applications

Duurzaam opgewekte energie een poosje opslaan. Verschillende batterijsystemen eenvoudig met elkaar connecten. En batterijen die nu nog worden afgedankt een tweede leven geven. Hedgehog Applications heeft software ontwikkeld die dat allemaal mogelijk maakt.

We gaan steeds meer duurzame stroom opwekken. Om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt, worden in de toekomst waarschijnlijk op grote schaal batterijen ingezet. Hedgehog Applications produceert software en plug&play hardware die ervoor zorgt dat de opwek en het verbruik van duurzame energie beter op elkaar worden afgestemd. Zo kunnen bedrijven en huishoudens hun duurzaam opgewekte energie een poosje opslaan en eventueel weer terug leveren aan het net als dat mogelijk is.

Open Charge Point Protocol

Het bedrijf rust bestaande batterijsystemen uit met hun controlers, zo vertelt oprichter Maarten Klein Geltink. Zo kunnen gebruikers de batterij eenvoudig aansturen, waar dan ook ter wereld. Hedgehog Applications hanteert daarbij het zogeheten Open Charge Point Protocol, waarmee wereldwijd alle laadpalen worden aangestuurd. Dat maakt dat dit systeem relatief makkelijk te koppelen is aan veel verschillende batterijen.

Hogere opbrengst zonnepanelen

Verder belooft het bedrijf hiermee een verhoogde opbrengst van zonnepanelen. Het sluit die namelijk direct aan op de batterij, zonder omvorming van gelijkstroom naar wisselstroom. Daarmee wordt de efficiency van verhoogd, zo tussen de 5 en 10%. En omdat er één omvormer minder nodig is, wordt het opwekken van zonne-energie op deze manier weer iets goedkoper. Ook voor tweedehands batterijen biedt Geltink een oplossing. Zo zorgt de software ervoor dat afgeschreven batterijen opnieuw kunnen worden ingezet.