#8 PaperWise

PaperWise produceert papier dat bijna de helft minder milieu-impact heeft. Dit krijgen ze voor elkaar door landbouwafval te gebruiken als grondstof in plaats van bomen. Oprichter Peter van Rosmalen is te gast bij BNR.

Welke innovatie legt u voor?

PaperWise is een nieuwe generatie papier en karton gemaakt van landbouwafval. De milieu impact is 47% lager dan papier van bomen en 29% lager dan recycled papier. Zoals iedereen weet wordt papier gemaakt van bomen of van recycled papier, maar daar heeft PaperWise verandering in gebracht. Landbouwafval is de grondstof van de toekomst als het aan PaperWise ligt. Landbouwafval, zijn stengels en bladeren die als reststroom jaarlijks overblijven na het oogsten van voedselgewassen zoals rijst, tarwe, koren, gerst, suikerriet, etc. Gemiddeld bestaan voedselgewassen voor 20% uit voedsel en voor 80% uit landbouwafval. Wereldwijd wordt landbouwafval voor het overgrote deel verbrand. Hiermee gaan waardevolle grondstoffen verloren, komt onnodig CO₂ vrij en ontstaat milieuvervuiling naar bodem en lucht. De wereldbevolking zal groeien naar meer dan 10 miljard mensen. Er zal dus steeds meer landbouwafval beschikbaar komen die als secundaire grondstof kan dienen voor PaperWise, waar nu voornamelijk een primaire grondstof (bomen) worden ingezet. De toepassingen zijn heel divers. Van boeken, brochures, magazines, tot bekers, tassen, doosjes, kopieerpapier en schrijfblokken. Dagelijks komen er nieuwe toepassingen bij.

Welke verduurzamingsslag maak je hiermee?

Door landbouwafval in te zetten als grondstof en de productie van PaperWise met 100% groene energie te laten plaatsvinden realiseert PaperWise een lager milieu-impact t.o.v. papier van bomen (-47%) en recycled papier (-29%), bespaart hiermee bossen en zorgt tevens dat landbouwafval niet langer verbrand hoeft te worden (in open lucht op het Zuidelijk Halfrond) met milieuvervuiling (smog, CO₂ en bodemverarming) tot gevolg.

Wat zijn de gemeten resultaten? 

De milieu impact van PaperWise is 47% lager dan papier van bomen en 29% lager dan recycled papier. IVAM Universiteit van Amsterdam heeft een onafhankelijk milieuonderzoek uitgevoerd. Een LCA-quickscan volgens ReCiPe midpoint 1.07 methode. Het LCA milieuonderzoek vergelijkt de milieu-impact tussen in Europa geproduceerd papier van bomen, recycled papier en in India geproduceerd PaperWise. Inclusief transport is het milieuvoordeel nog steeds zo groot in het voordeel van PaperWise. De berekening is geverifieerd door milieu onderzoekbureau CE Delft en MyClimate (Zwitserland).

Hoe is de innovatie tot stand gekomen?

Oprichter en eigenaar Peter van Rosmalen ruilde op 55 jarige leeftijd zijn vaste dienstverband in voor een groot avontuur. Hij nam ontslag met als doel zelf een bedrijf op te richten om sneller en beter, met meer impact positief bij te dragen aan een betere wereld. Landbouwafval werd in die tijd sporadisch ingezet als alternatief verpakkingsmateriaal, maar papier en karton werd er nog niet van gemaakt in Europa of Noord Amerika. Afval weer waarde geven in plaats van verbranden moest op lange termijn altijd beter zijn voor het milieu was zijn idee. Zijn kleindochter gaf hem het laatste zetje door de vraag te stellen: “Opa als jullie alle grondstoffen opmaken, wat blijft er dan voor ons over?”. PaperWise wordt nu (nog) geproduceerd in India en Zuid Amerika, daar worden erg veel landbouwgewassen verbouwd en heeft men de kennis en kunde. Op dit moment maken we gebruik van bestaande technologieën maar PaperWise onderzoekt milieuvriendelijke alternatieven waarbij kosten efficiëntie, kleinschaligheid en duurzaamheid samen komen.

Welke impact kan deze innovatie hebben?

De Europese markt voor papier en karton heeft een omvang van meer dan € 100 miljard en neemt 20% van de wereldmarkt voor haar rekening. Momenteel bestaat 50% van de grondstof uit bosbouw en 50% uit recycled papier. Jaarlijks neemt wereldwijd het natuurlijk bos arsenaal nog steeds met vele duizenden voetbalvelden af. Dit gaat ten koste van biodiversiteit, CO₂-opslag en zuivere lucht. Bosbouw levert een primaire grondstof met groeitijden van 10 tot 80 jaar. Landbouwafval is daarentegen een secundaire grondstof en komt ook nog eens jaarlijks beschikbaar. Door landbouwafval in te zetten als grondstof voor papier en karton halen we voedsel en de grondstof voor papier en karton van dezelfde plant en hetzelfde stuk land. Dit heeft een veel betere milieu balans en bovendien is het volgens PaperWise mogelijk om boeren een vergoeding te geven voor hun landbouwafval daar waar ze het nu verbranden of ervoor moeten betalen om er van af te komen. PaperWise is schaalbaar en met de nodige aanpassingen door de hele papierindustrie wereldwijd toe te passen.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

PaperWise is als social enterprise gelanceerd in januari 2015 en is een bewezen concept. PaperWise levert oplossingen aan meer dan 1000 klanten in 18 landen. We zijn trots op klanten als Heineken, KPN, Accenture, Rabobank, Jumbo, Eosta, Tony’s Chocolonely, Landal GreenParks, VNO-NCW MKB-Nederland, Solidaridad, Urgenda, MVO-Nederland, etc. De innovatie is dus voldoende kostenefficiënt om een gezonde bedrijfsvoering te voeren. De echte start-up-fase loopt ten einde. Wil PaperWise de wereld veroveren dan is het de uitdaging om de kostprijs verder omlaag te krijgen wat mogelijk is door ons ook te richten op de productie van pulp op basis van landbouwafval.

Waarom verdient uw innovatie The green Quest Award?

PaperWise is revolutionair en uniek want geen enkel ander papiermerk is het tot heden gelukt om op basis van 100% landbouwafval papier en karton succesvol in de markt te zetten. Het huidige systeem is niet langer houdbaar. Grondstoffen raken op, biodiversiteit neemt af, milieuvervuiling neemt toe, het klimaat verandert en meer dan 3 miljard mensen leven beneden de armoedegrens met een inkomen van minder dan $ 5,50 per dag. Honderden miljoenen kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden met een zeer laag inkomen ontvangen nu alleen inkomsten voor het voedsel wat aan de plant groeit, 20% van het gewas. The Green Quest Award helpt de bekendheid van PaperWise te vergroten, daarmee bij te dragen aan een betere wereld en het mogelijk te maken om PaperWise meer boeren ook een vergoeding te kunnen laten geven voor 80% van de plant, het landbouwafval!