#8 IUNIQ

Het hergebruiken van tegels gebeurt op slechts kleine schaal. Eén van de belangrijkste obstakels? Lijmresten. TGLS wil daar iets aan doen en introduceert een nieuwe manier van lijmloos leggen, met een modulair kliksysteem.

De lijm die door bedrijven wordt gebruikt om tegels vast te maken op de grond is bepaald niet duurzaam. En dat is niet het enige probleem. Door de lijm blijken tegels na gebruik moeilijk te recyclen en belanden ze als gevolg daarvan op de afvalberg. Het modulair kliksysteem van TGLS – de IUNIQ – lost dat probleem op, vertelt André Ruske. Het frame wordt op de grond gelegd, waarna de tegels daar probleemloos op worden vastgeklikt. Het bedrijf is zo in staat om 4 vierkante meter tegelvloer in amper 2.30 minuten te leggen. Zonder gebruik van lijm.

Veel lijm in omloop

Want dat er veel lijm wordt gebruikt in de sector is duidelijk. Alleen al in het bedrijf van Ruske gaat het om zo’n 500.000 kilo per jaar. “Duurzame lijm bestaat nog niet, dat wat nu gebruikt wordt is gewoon niet goed voor het milieu”, aldus Ruske. “Als we ervan uitgaan dat een tegelvloer er na een jaar of 15 weer uit moet, dan moet je concluderen dat dit niet heel duurzaam is. Naast de lijm-besparing heeft zijn IUNIQ een ander voordeel. Gebruikte tegels worden nu nog weggegooid. Met dit systeem is het eenvoudiger om ze weer terug te geven aan de fabrikant. Zonder lijmresten vertegenwoordigen de tegels nu eenmaal grotere grondstofwaarde.

Stap voor stap

TGLS kiest ervoor om het systeem stap voor stap uit te rollen. Dat wil zeggen: bestaande klanten eerst. “Zo doen we ervaring op”, zegt Ruske. In het ontwikkelproces liep het bedrijf tegen een paar uitdagingen. Eén daarvan was de akoestiek. Lijm heeft een dempende werking en zonder dat klinken de tegels ineens heel hol. “Die uitdaging hebben we inmiddels weten op te lossen.” De randjes zijn overigens op twee manieren te dichten. Het bedrijf gebruikt daarvoor een zogeheten spanvoeg, dat je erin kunt klikken. Op vloeren waar extra bescherming nodig is, zoals de keuken van een restaurant bijvoorbeeld, biedt een speciale kit de oplossing. “Die is na gebruik vrij eenvoudig te verwijderen, zodat de tegel zijn waarde grotendeels behoudt.”