#7 Fair Coffin

Begraven worden is minder duurzaam dan veel mensen beseffen. De Fair Coffin is een uitvaartkist gemaakt van gerecycled papier, karton en afvalhout.

Reguliere uitvaartkisten bestaan vaak uit spaanplaten en bevatten giftige lijmstoffen en plastics. Die sijpelen uiteindelijk de aarde in en vervuilen het grondwater. De materialen die in de Fair Coffin zijn verwerkt, zijn biologisch afbreekbaar en daarmee een heel stuk duurzamer. Volgens oprichter Koen Verlinden bewerkstelligen zijn uitvaartkisten daar bovenop nog eens een CO2-reductie van 50 tot 70%. Het bedrijf heeft er inmiddels zo’n 1.000 van verkocht. De meest eenvoudige variant kost 275 euro.

Duurzaam materiaal

Het was nog een hele technische uitdaging om de duurzame uitvaartkist op de markt te krijgen. Papier en karton kunnen we tot ongeveer zeven keer recyclen, elke keer wordt de vezel namelijk een beetje korter. In de Fair Coffin zitten de vezels die zich al in hun laatste levensfase begeven. Daarnaast is het materiaal waterafstotend gemaakt, zodat de uitvaartkist bestand is tegen vocht van de persoon die is overleden. Brandvertragend is een andere factor die meespeelt. Dat is nodig zodat de kist bij een open crematie-oven niet al meteen buiten de oven vlam vat.