#6 Lepido

In restaurantkeukens is het vaak erg warm. Enjay Systems heeft een manier gevonden om de energie uit die vette, hete lucht op te vangen, te zuiveren en vervolgens terug te geven aan een warmtepomp of koelinstallatie in het pand.

Lepido heet het systeem. Het moet voorkomen dat warme lucht die ontstaat tijdens het koken via afzuigkappen naar buiten ontsnapt, vertelt Pieter-Jan van Linden van Enjay SystemsHoe het werkt? In het ventilatiekanaal van de afzuigkap wordt een batterij geïnstalleerd. De vette, warme lucht stroomt hier doorheen. In de batterij zit een vloeistof dat de warmte van de afgevoerde lucht opneemt. De vloeistof wordt vervolgens naar een warmtepomp gebracht die de inkomende temperatuur omzet in een hogere uitgaande temperatuur. De restauranthouder kan zelf besluiten wat er aan het systeem wordt gekoppeld. Dat kan bijvoorbeeld vloerverwarming of een warmwatervoorziening zijn. Maar ook ventilatie en koeling behoren tot de mogelijkheden. 

CO2-besparing

Volgens de Zweedse producent gaat het voor een doorsnee fastfood-restaurant om een besparing van zo’n 33 ton CO per jaar. Door de warmte opnieuw te gebruiken bespaart de eigenaar nog eens duizenden euro’s. Van Linden stelt dat met deze innovatie wereldwijd 16,5 miljard euro aan energie teruggewonnen kan worden. Wereldwijd gaat het volgens het bedrijf zelfs om een mogelijke CO2-besparing van 500 miljoen ton CO2. Het bedrijf doet in Scandinavië al goede zaken en wil nu ook de rest van Europa gaan veroveren.