#5 Instock

Restaurant Instock kookt al jaren met ingrediënten die anders op de afvalberg zouden belanden. Nu heeft het team achter dit restaurant een food rescue center opgericht voor afgekeurde, imperfecte ingrediënten. Koks kunnen hier groente en fruit bestellen, zodat ze tóch nog in een lekker maaltje belanden.

Welke innovatie draag je aan?

Wij zetten voedselverspilling op de (menu)kaart. Dit doen we inmiddels niet alleen maar met onze eigen restaurants en productlijn. Met onze online marktplaats InstockMarket.nl verbinden we inmiddels ook andere chefs in de horeca aan overschotten en imperfecte producten uit de voedselketen. Op ons food rescue center in Amsterdam verzamelen we deze producten, met name vers onbewerkt groente en fruit, dat anders verspild zouden zijn. Elke dag wordt alles dat ‘in stock’ is online gezet en krijgen de chefs in ons netwerk een notificatie. Zodra ze de producten bestellen, brengen we het de volgende dag naar ze toe. Zo zorgen we ervoor dat het nog een goede bestemming krijgt, bij creatieve chefs die flexibel zijn in hun menu.

Wat levert het op?

Een derde van alle voedselproductie wereldwijd wordt verspild. Door voedselverspilling te verminderen, zorgen we dat er minder grondstoffen, energie en landbouwgrond voor niets wordt gebruikt voor de productie van eten.

Wat zijn de meetresultaten van jouw project?

We hebben zo’n 750.000 kilo eten van de verspilling gered. We redden nu zo’n 20.000 kilo per maand en denken dit komende 3 jaar naar 50.000 kilo per maand te kunnen brengen. Bovendien hebben we veel mensen kunnen bereiken en inspireren om zelf in actie te komen. Zo worden we regelmatig uitgenodigd op internationale bijeenkomsten (van Taiwan tot Zuid-Afrika) om onze ervaring te delen.

Hoe is de innovatie tot stand gekomen?

Vijf jaar geleden zijn we gestart met restaurants waar volledig wordt gekookt op basis van producten die zijn gered van de verspilling. We beseften ons dat als we échte verandering zouden willen, dat we moesten focussen op samenwerking in plaats van zelf 1000 restaurants te openen. Vandaar dat we deze online marktplaats / groothandel zijn gestart, zodat reguliere horeca ook voedselverspilling op de kaart kan zetten.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

We hebben steeds meer betalende afnemers. Onze kosten zitten met name in arbeid en logistiek. De aanbieders van de producten vragen ofwel een lage prijs, of we bieden een samenwerking waarmee ze een gratis catering event van ons krijgen en korting in onze restaurants. De innovatie wordt kostenefficient als we iets meer schaal hebben. We groeien snel, dus we zien dat dit mogelijk is. Op dit moment helpt stichting DOEN ons in de opstart.

Waarom moet Instock The Green Quest winnen?

We zien dat we afgelopen 5 jaar daadwerkelijk hebben bijgedragen aan de reductie van voedselverspilling en de bewustzijn rondom het probleem. En hebben de ambitie om steeds meer impact te maken. Zo willen we echt een systeemverandering teweegbrengen in de voedselketen. Vraag en aanbod worden steeds beter op elkaar afgestemd, maar er is altijd een vangnet nodig, gezien de grote hoeveelheden die er toch nog overblijven.