#5 Bio Bound

Van straatmeubilair tot klinkers, fietspadplaten en parkbanden. Bio Bound maakt circulaire biobased betonproducten met gerecycled olifantsgras, vertelt oprichter Jaap Schotanus.

Beton is niet het meest vervuilende bouwmateriaal in de wereld. Maar omdat er ongelooflijk veel van wordt gebruikt, is het product inmiddels wel verantwoordelijk voor 7% van de mondiale CO2 uitstoot. Hoog tijd om hier iets aan te doen dus. Eén van de nieuwkomers die de sector duurzamer wil maken is Bio Bound. Voor de productie van hun beton maakt het bedrijf gebruik van olifantsgras, afkomstig van velden bij Schiphol.

CO2-opname

Dit biobased beton draagt bij aan een beter klimaat. Het grassoort onderscheidt zich namelijk door een bovenmatige opname van CO2. In vergelijking met regulier beton gaat het om een CO2-besparing van 67%. Daarnaast gebruikt Bio Bound een weloverwogen betonrecept om de milieu-impact van hun circulaire producten te verlagen. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van betongranulaat. 

Concurrerend

Het bedrijf is nu zo’n drie jaar actief en levert vooral producten voor de buitenruimte. Denk aan betonnen bankjes, fietspadplaten, zitranden en betontegels. De prijs ligt vooralsnog iets hoger dan regulier beton, zo’n 10%. Om nóg concurrerender te worden heeft Bio Bound schaal nodig, zegt oprichter Jaap Schotanus.