#4 SoundEnergy

Het kost steeds meer energie om ruimtes koel te houden. SoundEnergy heeft een machine ontwikkeld die met hulp van geluidsgolven industriële restwarmte omzet in koele lucht, vertelt directeur Herbert Berkhout.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap gaat wereldwijd al 10% van de elektriciteit op aan airconditioning. Rond 2050 is dat naar verwachting drie keer zoveel. SoundEnergy heeft een manier gevonden om ruimtes te koelen met warmte, door gebruik te maken van zogeheten thermo-akoestische technologie. Deze airco is ongeveer net zo groot als een auto en kan worden ingezet bij productiebedrijven. De machine gebruikt geen schadelijke koelvloeistoffen en geen elektriciteit en stoot daarom geen CO2 uit.

Kees de Blok

THEAC-25 is het geesteskind van Kees de Blok, een onderzoeker die 28 jaar bij KPN Research werkte en ondertussen sleutelde aan deze nieuwe technologie: een manier om warmte, via geluid, in kou te veranderen. In 2000 begon hij voor zichzelf, vijftien jaar later voegde Herbert Berkhout en Pawel Owczarek zich bij het team.

Kansen voor SoundEnergy

Het bedrijf heeft nu zes machines verkocht, onder meer aan een broodfabriek en een koffiebrander. Uit Japan klinkt eveneens interesse, daar heeft een partij zojuist een demomodel besteld. Berkhout ziet de meeste kansen in de food & beverage en de maritieme sector. Voor die laatste sector wordt er nu gewerkt aan nog veel grotere machine. “Wat ingewikkeld blijft, is de lange aanlooptijd naar een deal. Daar zit zo anderhalf tot twee jaar tussen”, aldus Berkhout. De machine is verkrijgbaar vanaf ongeveer 40.000 euro. De terugverdientijd is gemiddeld genomen zo’n zeven jaar, dat is afhankelijk van de kosten van de machine en installatiekosten.