#4 Moonen Packaging

Moet ons oude vertrouwde bakkie pleur nou ook nog anders? Ja zegt Maarten van Keulen van The Circulair Coffee Collective. Alle stappen in de keten moeten duurzaam. En aan het eind van die keten staat Moonen Packaging met hun wegwerp koffiebekers van suikerrietafval. Waarom zijn hun wegwerpbekers minder slecht dan andere opties? Gé Moonen legt het uit. Marleen Prins, Chief HR-officer van Engie is als jurylid bij deze uitzending aanwezig.

Welke innovatie meldt u aan?

Stack-it, het circulaire bekerconcept. Het concept is meer dan een koffiebeker, maar daar begint het wel. Echte duurzaamheid start wat ons betreft bij het ontzien van kostbare grondstoffen. Aardolie is een kostbare grondstof, maar wij zijn van mening dat bomen (zelfs uit een gecertificeerd beheerd bos) ook te kostbaar zijn om voor disposables gebruikt te worden. De Stack-it koffiebeker wordt gemaakt van bagasse, het restafval van suikerrietwinning. De coating is van PLA – gemaakt uit maiszetmeel. Ook de bijbehorende roerstaafjes zijn van PLA gemaakt. Afval als grondstof. Tijdens het gebruik wordt je gestimuleerd om de beker zo vaak mogelijk per dag te gebruiken. Aan het einde van de dag gooi je de beker in een speciale afvalbak. Dit afval wordt gescheiden opgehaald en vergist en gecomposteerd. Zo wordt het biogas en compost. Het compost wordt vervolgens weer gebruikt om nieuwe gewassen te laten groeien. De cirkel is daarmee rond.

Welke impact bereikt u hiermee?

Er wordt waarde toegevoegd aan een afvalstroom; bagasse. Dit werd vroeger verbrand, maar dient nu als grondstof voor de koffiebeker. En aan het einde van de levenscyclus van de koffiebeker levert het nog biogas en compost ook; ook daar wordt waarde toegevoegd. Als je koffiebekers van bagasse maakt, dan blijven de bomen staan en de olie in de grond. Win, win, toch?

Hoe heeft u uw resultaten gemeten?

Er is een LCA uitgevoerd waaruit blijkt dat deze koffiebeker – bij vergisten/ composteren de meeste milieuimpact heeft. De samenvatting van deze LCA kan uiteraard gedeeld worden.

Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?

Het idee van suikerrietafval als grondstof is er al enkele jaren. En tot onze verbazing nog altijd niet op grote schaal. Ons concept is uniek omdat we het doordacht hebben van productie tot afdankfase; van afval tot afval – of beter gezegd van grondstof tot grondstof.

Hoe kan deze innovatie zoveel mogelijk effect genereren?

De koffiebeker worden overal op kantoren gebruikt en ook OOH (out of home) wordt steeds meer koffie gedronken. Overal is er de mogelijkheid om Stack-it te introduceren.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Dit delen we liever op een andere wijze dan via een online tool. We maken inmiddels met Stack-it omzet en winst, dus er is een gezonde financiële basis.

Waarom moet dit product The Green Quest Award winnen?

Stack-it verdient de Green Quest Award omdat het een concept is. Het is geen product, maar een mindset. We gebruiken afval als grondstof, gebruiken de ‘disposable’ zo vaak mogelijk en als het product op(gebruikt) is, maken we er weer een nieuwe grondstof van (biogas en compost). De biologische cirkel is daarmee helemaal rond. We willen met Stack-it dus zorgen voor een goede basis van je product, maar ook voor een verandering in gebruik.