#39 KRNWTR+

KRNWTR+ probeert het gebruik van single use plastic flessen voor water en frisdrank te bestrijden door plastic vrije alternatieven aan te bieden. Bijvoorbeeld door middel van de water dispensers die kraanwater filteren, koelen en bruisen, in combinatie met natuurlijke siropen. Daf Dubbelman was op 25 mei te gast bij The Green Quest om over deze innovatie te vertellen.

Welke innovatie leg je voor?

100% lokaal drinken met Dutch Design innovatieve water dispensers die het kraanwater filteren, koelen en bruisend maken. Samen met de natuurlijke siropen levert KRNWTR+ een lekkerdere smaak, minder gedoe, met een lagere kostprijs en significant lagere carbon footprint dan de single-use verpakte dranken. De vervuilende flesjes worden van ver getransporteerd en weer deels in de natuur weggegooid.

Met onze next level water dispensers en herbruikbare flessen met RFID chip kunnen we klanten zoals Shell Vianen en supermarktketens als Jumbo helpen op een simpele manier een grote stap qua duurzaamheid te maken. Dankzij de slimme water dispensers is de impact af te lezen en kan de eindconsument door middel van een abonnement/credits betalen voor unlimited refills in hun herbruikbare flessen.

KRNWTR onderscheidt zich doordat we de enige speler zijn die het complete duurzame drankenspectrum aanbiedt bestaande uit de dispensers, de carriers (glazen, karaffen, RVS flesjes) en de natuurlijke siropen. Daarnaast heeft Social Enterprise KRNWTR een sterke focus op innovatie (op het gebied van de slimme dispensers maar ook natuurlijke light siropen). De look & feel met een duurzaam Dutch Design water dispenser met eerlijke met de hand samengestelde componenten onderscheiden ons verder van de plastic, vaak Chinese, modules van concurrenten. Zie hier een grafische weergave.

Welke reductie bereik je daarmee?

Onderzoek van een van de grootste accountantskantoren heeft laten zien dat 1 plastic single-use flesje gelijk staat aan 1 km rijden in een Fiat Punto.
Pepsi Cola heeft de grootste private truck fleet in de wereld (Coca Cola #4). Om deze reden en al het plastic afval is KRNWTR van mening dat dit soort bedrijven meer plasticfabrieken en transport ondernemingen zijn waarvan het business model uitgebannen moet worden dmv lokale bottling oplossingen van Social Enterprises zoals KRNWTR+

Hoe zijn deze resultaten gemeten?

Uit de beoordeelde onderzoeken door de top 4 accountant volgt dat de CO2 impact per halve liter gebotteld water 85,21 gram CO2 is. Dit staat gelijk aan bijna 1 kilometer (0,96 kilometer om precies zijn) uitstoot van een Fiat Punto. Per geleverd tappunt bespaart een klant van KRNWTR tot op heden 70.002 kilometer CO2 uitstoot ofwel 6.213 kilo CO2.

Bij een gemiddeld verbruik per persoon bespaar je ruim 20 kilometer uitstoot per jaar. Voor deze hoeveelheid CO2 uitstoot zijn verschillende onderzoeken uiteengezet en met elkaar vergeleken. Op aspecten als geografie, flesgrootte en gebruikt materiaal is gekeken door de accountant welk onderzoek betrouwbaar wordt geacht en het best past in Nederland.

KRNWTR+ heeft haar klanten al in staat gesteld om tot nu toe een carbon footprint reductie te realiseren (vergeleken met single-use flessen) van meer dan 1.5mln kilo C02 en het voorkomen van 18mln single-use flesjes. Elke tap staat gelijk aan een besparing van 70,000 auto kilometers.

Hoe is de ontwikkeling van de innovatie verlopen?

Er zit al 10 jaar aan know how in en ontwikkeling samen met multinationals in diverse pilots. Water dispensers van KRNWTR+ zijn nu al operationeel bij meer dan 300 betalende klanten waaronder de Gemeente Breda, het AMC, TomTom, KLM, ABN AMRO, Pathe Cinemas, Jumbo, de Erasmus Universiteit, Mercure Hotels, Van der Valk Hotels en vele andere HORECA klanten.

We zijn nu met Shell Vianen & ABN AMRO pilots aan het draaien om de waterdispensers nog slimmer te maken en alle PET flessen te verbannen uit bedrijfsrestaurants. Ook op het gebied van suikervrije natuurlijke siropen werken we samen om dit te kunnen leveren aan duurzame klanten.

Welke impact denk je met deze innovatie te kunnen bereiken?

De zinloze verspilling van single-use flessen zorgt dagelijks voor 1,4 miljard flessen die weggegooid worden wereldwijd. Hiermee is een toren te maken naar de maan en terug, elke dag opnieuw.
Het creëren van een patroon brekende sociale verandering van “long distance single-use bottled dranken” naar “lokale gesourcede duurzame dranken in herbruikbare flessen” zal disruptief zijn voor de industrie. Wij voorzien een zelfde trend bij single-use flessen als bij wegwerp plastic tassen. Deze trend zal in een stroom versnelling komen als partijen begrijpen dat er een beter en duurzamer alternatief al voor handen is.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

We zijn op dit moment sterk aan het groeien (van 1 naar 10 FTEs in 15 maanden tijd) en verwachten dat we volgend jaar winstgevend zullen worden met een recurring omzet van meer dan €2mln. Recent hebben we een 3e investeringsronde opgehaald met een Engelse Harvard Business School alumnus met relevante ervaring in rental modellen waarmee we nog sterker gaan inzetten op expansie en impact maken.

Het business model is op dit moment een Product as a Service (“PaaS”) met een flat huurprijs vanaf €69 per dispenser per maand maar we werken aan een free model dankzij onze payment modules op locaties met veel verkeer. Bij het free model verkrijgen bedrijven gratis een water dispenser en de betalingen door de eind consument voor het hervullen van hun fles worden verdeeld over i) de host waar de dispenser staat, ii) KRNWTR+ en iii) een goed doel tegen de Plastic Soup.

Waarom verdient KRNWTR+ The Green Quest Award?

Omdat deze innovatie letterlijk en figuurlijk beproefd is (met lekkere smaak), direct toepasbaar, goedkoper dan de niet duurzame alternatieven, de meetbare impact groot is en de unsustainable dranken industrie kan disrupten in korte tijd.

De schaalbaarheid, ook buiten Nederland in landen met suboptimaal kraanwater, is significant. De toegevoegde waarde van de filters van de dispensers is juist nog groter in die landen. KRNWTR+ heeft reeds klanten in Nederland, België, Duitsland, Spanje en Curacao.