#37 Heliatek

In the Green Gallery hebben we deze week een innovatie die zonder toxische materialen en met veel minder end of life afval zonne-energie opwekt. Het bedrijf heet Heliatek. Guido van Tartwijk geeft toelichting. Marleen Prins, COO van ENGIE Services stelt als jurylid de nodige aanvullende vragen. Harm Edens praat in deel 1 (eerste 11 minuten) met Egbert Ludwig – directeur van Bronnen van Ons. Deze coöperatie helpt lokale energie coöperaties bij de ontwikkeling van zonne-weides.

Welke innovatie draag je voor?

Heliatek’s visie is om op een volledig organische wijze elektriciteit te generen uit zonlicht, en ook nog eens precies daar waar het nodig is: onze dunne, flexibele, organische zonne-folies passen direct op gebouwen: daken, muren, recht of gekromd, en zelfs transparante versies (in ramen!) worden ontwikkeld. Heliatek gebruikt alleen milieuvriendelijke grondstoffen, en onze folies hebben dus ook geen ingewikkelde recycling processen nodig na hun lange levensduur van minstens 20 jaar. Inclusief recycling leveren wij hiermee de absoluut allerlaagste CO2 footprint voor zonne-elektriciteit, ongeveer 10x beter dan normale zonne-energie oplossingen, en zijn op gelijke hoogte met die van wind- energie.

Welke reductie in grondstoffengebruik of CO2-emissies bereik je hiermee?

Alle normale zonne-energie oplossingen maken gebruik van schaarse grondstoffen, meestal ook enkele giftige, en bovendien gaat het produceren ervan gepaard met een flinke CO2 uitstoot die pas na ongeveer 2 jaar gebruik gecompenseerd is. Heliatek’s organische zonne-folies zijn gemaakt van grondstoffen die nooit schaars zullen zijn en worden dusdanig gefabriceerd dat al na 3 maanden gebruik een positieve bijdrage wordt geleverd aan de vermindering van CO2-uitstoot. Met Heliatek kan de wereld eindelijk elektriciteit te gebruiken zonder zich schuldig te voelen!

Hoe zijn deze resultaten gemeten?

Het Duitse TÜV Rheinland heeft Heliatek’s  HeliaSolar product gecertificeerd in een zgn. Life Cycle Assessment (ISO 14040/44). Deze methode bepaalt de totale impact op het mileu van alle energie en materiaal stromen gedurende alle stadia van het product: van de fabricage tot en met einde leven (Cradle-to-Grave). Het resultaat is een CO2 footprint van minder dan 10 gram CO2 per geleverde kWh aan elektriciteit in het overgrote deel van Nederland. In Zuid-Europa reduceert dat tot slechts 5 gram CO2 per kWh.

Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?

Opgericht in 2006 door een zestal experts op het gebied van organische chemie van de Technische Universiteit Dresden en de Universiteit Ulm (Duitsland). Hun droom was om op volledig organische wijze: (1) licht te genereren met elektriciteit: dit leverde de sleutel bestanddelen van de OLED, nu alomtegenwoordig is in smart phones en TV’s, en (2) het omgekeerde: elektriciteit te genereren met (zon)licht, leidend tot Heliatek’s zonnefolies. Bijna 14 jaar na onze oprichting, staan we klaar om in de tweede helft van 2020 met massaproductie te starten. 14 jaar om naast totaal nieuwe materialen, ook de “roll-to-roll” productie machines en de processen vanuit het niets te ontwikkelen.

Welke impact verwacht je hiermee te bereiken?

Zonne-energie waar men maar wil. Geen moeilijke en dure installatie, geen verstevigingsconstructie als het dak te dun is. Heliatek’s zonne-folies zullen de motor zijn voor net-zero-energy buildings. Geen lelijke zonne-farms, maar verschillende kleuren en zelfs transparante versies voor gebouwen. Naast gebouwen is Heliatek’s zonne-folie ook perfect voor het gebruik op auto’s, treinen, boten.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Heliatek is in 2006 opgericht en wordt gesteund door aandeelhouders uit verschillende sectoren, die allemaal blijk hebben gegeven over een lange adem (en ‘deep pockets’) te beschikken. In de tweede helft van 2020 is het eerste, commercieel verkrijgbare product verkrijgbaar. Voor onze klanten biedt het product een interessante return-on-investment in een aantal geografieën (waar stroom duurder wordt en/of waar veel zonneschijn is). De verwachting is dat binnen 5 jaar dit voor alle landen in de wereld (behalve wellicht de gebieden binnen de Poolcirkels) geldt.

Waarom verdient jullie innovatie The Green Quest Award?

Het is tegenwoordig erg in om in A.I., 5G, of Bitcoins werkzaam te zijn. Het is echter zo dat al deze nieuwe technologien MEER elektriciteit vragen, en dat de huidige ‘green’ oplossingen nog helemaal niet zo green zijn: Met name de recycling van zonnepanelen is slechts pas in een paar landen in de wereld geregeld. De eerste vuilnisbelten van uitgewerkte zonnenpanelen zijn een feit, en in 2030 wordt een totale afvalberg van 150,000 ton verwacht. Heliatek’s organische zonnefolies zijn licht van gewicht, flexibel (buigbaar), en hebben verschillende maten en kleuren. Ze zijn daarom overal toepasbaar, en hebben een record lage CO2 footprint. Groener kan het niet!