#35 Triple Solar

Triple Solar ontwikkelt zonnepanelen die niet alleen elektriciteit leveren, maar ook warm water en warmte. Harm Edens interviewde Cees Mager in deel 2 van de uitzending over zijn innovatie. In deel 1 sprak hij Wilfried van Sark, hoogleraar van de Universiteit Utrecht over de toekomst van zonne-energie en het belang van wolkencamera’s.

Welke innovatie leg je voor aan de jury?

Het Triple Solar-systeem bestaat uit PVT warmtepomppanelen en een water/water warmtepomp. Met het Triple Solar PVT warmtepomppaneel sla je twee vliegen in één klap. De voorkant bestaat uit fotovoltaïsche cellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar (T). Die zorgt, samen met de stille water/water warmtepomp, voor verwarming en warm water. Kortom: een complete oplossing voor duurzame energie. Hiermee is het mogelijk een woning op duurzame wijze te verwarmen, koelen, van warm tapwater en elektriciteit te voorzien. Gasloos verwarmen, en dat in alle seizoenen, 24 uur per dag. Dit zonder grondlus, of lawaaierig buitendeel.

Welke CO2-reductie bereik je hiermee?

In 2030 moet volgens het klimaatakkoord 75% van onze elektriciteit uit zon en wind energie komen. We moeten dus massaal van gas los. De Triple Solar oplossing maakt dit haalbaar door zowel elektriciteit als warmte voor vastgoed (particulier & bedrijven) te leveren. De nieuwe normen stellen ook strenge eisen aan geluid, en aangezien de Triple Solar panelen kompleet stil zijn, voldoen ze daar ook aan (een buitendeel met lawaaiige ventilator voor de warmtepomp is niet meer nodig). Met Triple Solar PVT panelen in combinatie met een warmtepomp kunnen woningen en bedrijfspanden efficiënt worden verwarmd, geluidloos en met de laagste kosten (kijkend naar TCO en terugverdien tijd).

Welke resultaten zijn gemeten en hoe?

TNO heeft de installatie getest en gemeten waarmee een “gelijkwaardigheid verklaring” is verkregen zodat meting het kan worden toegepast in de nieuwbouw. Dit een document waarin het opwekking rendement (EPC berekening) wordt aangetoond. Conform NEN 7120.

Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?

Deze innovatie is inhouse ontwikkeld en geperfectioneerd. De Triple Solar PVT panelen zijn klaar voor opschaling. De Triple Solar warmtepomppanelen worden in Nederland geproduceerd. In onze eigen fabriek in Friesland worden de panelen ontwikkeld en montageklaar gemaakt. De Triple Solar PVT panelen worden al toegepast op grote projecten bij nieuwbouw wijken, scholen, zwembaden. Het is nu tijd dat we bekendheid krijgen zodat we groot kunnen opschalen. Een limit is er niet echt, de PVT panelen kunnen overal worden gemonteerd en meer panelen is meer capaciteit.

Welke impact kun je bereiken met deze innovatie?

Onze innovatie kan bijdragen aan het behalen van de klimaat doelstellingen. Nederland moet massaal van het gas af, en zoekt naar een alternatief om toch comfortabel en energie neutraal comfortabel te wonen. Triple Solar heeft de oplossing voor dit probleem. De impact is dus groot niet alleen binnen maar vooral ook buiten de organisatie.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Ons product gekoppeld heeft een bewezen terugverdientijd van 5-6 jaar. Daarna kan de gebruiker energieneutraal zijn huis verwarmen. Dankzij het ontbreken van bewegende delen (we maken gebruik van de thermiek op het dak (onder het PVT Paneel) zijn er nagenoeg geen onderhoudskosten aan ons product wat de kosten efficiency nog weer verbeterd.

Waarom denk je dat jullie innovatie The Green Quest Award verdient?

Ons product en ons team heeft maar 1 doel, het verduurzamen van Nederland. We hebben een oplossing die motivatie bijdraagt aan het behalen van de Nederlandse klimaat doelstellingen met een slim en simpel werkend product dat overal en direct toepasbaar is.