#33 Aquafox

Aquafox is de nieuwe deelnemer in the Green Gallery. Dit bedrijf maakt software voor spoelbakken in de horeca. Het systeem zorgt ervoor dat het kraantje alleen loopt als het nodig is. Daarmee bespaart de uitbater vele liters water en valt de waterrekening flink lager uit. Hugo van de Watering was te gast in de uitzending met Harm Edens.

Welke innovatie leg je voor?

Het AquaFox systeem is een automatisch doseer systeem voor de spoelbak in de horeca.

In de horeca worden de glazen gereinigd op een bierborstel in de spoelbak, welke is gevuld met water en een kleine hoeveelheid bierglasreiniger (zeep). Om te zorgen dat het water vers blijft, wordt de waterkraan een klein beetje opengedraaid zodat er een constante toestroom is van vers water, zeep wordt vaak handmatig toegevoegd. Het nadeel is dat er altijd dezelfde hoeveelheid water stroomt, als er niet wordt gespoeld wordt er water verspilt, wanneer er wel wordt gespoeld is de toevoer te weinig.

Het AquaFox systeem biedt hiervoor een oplossing, dit systeem doseert automatisch de juiste hoeveelheid water en zeep aan de spoelbak. Het systeem bestaat uit een kast welke onder de bar wordt geplaatst, hierin zit het zeepreservoir en de besturing. Op de spoelbak wordt er naast de waterkraan, de AquaFox kraan geplaatst. Met sensoren onder de spoelbak meten we het aantal gespoelde glazen en op basis daarvan geeft het systeem altijd de juiste hoeveelheid water en zeep.

Het resultaat is:

  • Perfect schone glazen
  • Eenvoudig in gebruik
  • Bespaart gemiddeld 20.000 liter drinkwater per maand per spoelbak

Welke reductie bereik je hiermee?

Met ruim 4000 geïnstalleerde AquaFox systemen in Nederland en België, hebben we de afgelopen jaren gezamenlijk meer dan 10 miljard liter drinkwater bespaard. Omdat het AquaFox systeem gebruikt maakt van de druk op het waterleidingnetwerk verbruikt het systeem gemiddeld 0,01 kWh, vergelijkbaar met een LED lamp.

Wat zijn de resultaten en hoe zijn deze gemeten?

De waterstroom uit de kraan lijkt onschuldig maar zodra je een glas onder de kraan houdt merk je dat die toch vaak binnen 5 seconden vol zit. Dat betekent 12 glazen van 25cl per minuut oftewel 3 liter per minuut wat resulteert in 180 liter per uur. Stel een café is 6 dagen in de week open van 16:00 tot 01:00, is 9 uur per dag en 6 dagen in de week, is 9720 liter per week. Per maand wordt er dan ongeveer 38.000 liter verbruikt. Indien een café een AquaFox gebruikt zal dit verbruik liggen rond 12.000 liter.

We hebben bij meerdere locaties een watermeter geplaatst, vervolgens het waterverbruik gemeten van een maand zonder AquaFox systeem en vervolgens een maand met het AquaFox systeem. Uit alle testen merken we dat het AquaFox gemiddeld 30% van de hoeveelheid water verbruikt.

Hoe is dit project tot stand gekomen?

Het idee is ontstaan in de kroeg en AquaFox Nederland B.V. is gestart in 2002, in 2005 zijn we begonnen met de verkoop van ons eerste systeem. De installed base is inmiddels uitgebreid naar ruim 4000 systemen in zowel Nederland als België. De (door)ontwikkeling van het systeem gebeurt door AquaFox en wordt elk jaar verbeterd.

Welke impact kan deze innovatie hebben? Wat is het potentieel?

Verantwoordelijk omgaan met water begint een steeds belangrijker punt te worden, tijdens lange droge periodes wordt zelfs in Nederland opgeroepen om zuinig om te gaan met water. Meestal wordt er gekeken naar grote waterverbruikers maar daarbuiten is er op veel plaatsen nog een hoop te winnen. AquaFox is daar het levende bewijs van, we realiseren elk jaar een enorme waterbesparing door relatief simpele techniek toe te passen op een bestaande situatie. Naast de waterbesparing leveren we ook nog meer gebruiksgemak en lekkerder biertje.

Het AquaFox systeem is geschikt voor elke bar en wordt op het moment voornamelijk verkocht in Nederland en België. Totaal zijn er 100.000 horecalocaties in Nederland en België, de potentiële waterbesparing is daarmee 2 miljard liter per maand. Het systeem is toepasbaar in elk land waar er nat wordt gespoeld.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Het AquaFox systeem kost 1149 euro, dit is inclusief 6 jaar garantie. De waterbesparing bespaart in Nederland rond de 50 euro per maand en in België 100 euro per maand (de waterprijs in België ligt aanzienlijk hoger). Daarmee verdient het systeem zichzelf terug, in 2 jaar in Nederland en 1 jaar in België.

Het AquaFox systeem werkt alleen met de SUN AquaFox bierglasreiniger, dit is een speciale bierglasreiniger ontwikkeld door Diversy en Heineken die ook bij koude temperaturen uitstekend schoonmaakt. AquaFox levert de bierglasreiniger aan de bekende horeca groothandels en via onze eigen webwinkel. Het terugverdienmodel van AquaFox is gedeeltelijk gebaseerd op de SUN AquaFox zeep.

Waarom moet Aquafox The Green Quest Award winnen?

Er wordt vaak gekeken naar grote omvangrijke projecten die moeten lijden tot een duurzamere wereld maar soms zijn het juist de relatief kleine innovaties die een grote impact kunnen hebben. AquaFox is daar het levende bewijs van. Het is een relatief simpele oplossing die zorgt voor schonere glazen en daarmee een beter smakend biertje, daarnaast bespaart het ook nog water en daarmee geld.

Voor succesvolle duurzame innovatie moet duurzaamheid onderdeel zijn van een bredere oplossing. AquaFox biedt een betere manier om bierglazen te reinigen waarin het duurzame aspect is verweven, het levert de klant daarmee meerdere voordelen op want ons inzien nodig is voor een duurzame innovatie.